Projecten

En persoon wandelt via een ladder over boeken door een scherm en komt terecht in een digitale wereld.

Digitaal Werken voor Erfgoedvrijwilligers

De wereld wordt ook voor erfgoedvrijwilligers en -verenigingen steeds digitaler. Met Digitaal Werken voor Erfgoedvrijwilligers biedt Histories informatie, vorming en praktijktips om de digitale experimenten van erfgoedvrijwilligers en -verenigingen een extra impuls geven!

Kapelletjes in Vlaanderen

Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Haast in iedere straat vind je een kapel, van kleine gevelbeeldjes over staakkapelletjes tot grote …

Focus Vakmanschap

OVER HET PROJECT Vakmanschap leeft in de hoofden, handen en harten van vakmensen over heel Vlaanderen. Deze passie en soms …

CoDE-x

BEKNOPT CoDE-x (Collectie Datasets Erfgoedpraktijken) is de naam van een pilootproject rond het vindbaar en doorzoekbaar maken van kwetsbare onderzoeksdatasets …

Merovinger DNA

In dit project gaan we op zoek naar informatie over de 57 skeletten die begin 2017 gevonden werden in Koksijde. Via genetisch onderzoek op de botresten bestuderen we de verwantschapsrelaties van de botten en hun afkomst.

Familiegeschiedenis.be

Ontdek stap voor stap je familieverleden in historische documenten en hedendaagse databanken.

MamaMito

Ontdek alle moeders waaruit jij groeide: duik in de stamboom van je voormoeders, vind onverwachte verwanten, ontdek je moederlijke Mito-DNA en help mee de wetenschap vooruit!

Erfgoedcrowdfunding

Histories bouwt in samenwerking met FARO, Herita, Parcum, Davidsfonds, Growfunding en Cera een sociaal en financieel draagvlak voor civic crowdfunding van erfgoedprojecten uit.

Inclusive museums

Internationaal project met als doel om best practices uit te wisselen rond diversiteit, inclusie en vrijwilligerswerking in de erfgoedsector. Histories neemt hiervoor deel aan verschillende plaatsbezoeken en overlegmomenten met partners uit Polen, Finland, Spanje en Nederland.

Slimerfgoed.be

Het project ontwikkelt met wisselende clusters van Vlaamse erfgoed- en onderwijspartners vier trajecten met proeftuinen voor schoolerfgoed en een platform, waar scholen en erfgoedorganisaties elkaar kunnen vinden en hun activiteiten, kennis en inspiratie omtrent alle functies van schoolerfgoed uitwisselen.

Ontdek het verhaal van jenever in je buurt

Project dat vrijwilligers in contact brengt met bronnenmateriaal rond de jeneverproductie in hun omgeving. We reiken handvaten aan om zelf onderzoek te voeren. Tegelijk proberen we vrijwilligers in een regio samen te brengen met als doelstelling het onderzoek te kunnen plaatsen in een ruimere context.

Erfgoedwijs

Erfgoedwijs is een deelsite van KlasCement en is er voor leerkrachten die zijn gebeten door het verleden en erfgoed (willen) inzetten in hun klas. De deelsite bundelt alle leermiddelen die verbonden zijn aan erfgoed: infopakketten, uitstappen,  databanken en nog veel meer.

Onderzoek wagenmakerij

Dit project in samenwerking met CAG reikt handvaten aan om de wagenmakers in jouw regio en hun (familie)geschiedenis bloot te leggen en wil mensen samenbrengen die deze interesse delen.

Erfgoed in de praktijk

In het kader van een aantal evenementen (Erfgoeddag, Open Kerkenweekend en Nacht van de Geschiedenis) organiseren deze partners al enkele jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten.