Neem deel aan de studie- en ontmoetingsdag: Histories Festival

Op 23 september organiseert Histories de allereerste editie van het Histories Festival! Erfgoedvrijwilligers van over heel Vlaanderen zijn welkom op een dag vol inspirerende workshops en lezingen over onze gezamenlijke passie: erfgoed!
Het Histories Festival is de plek om met je erfgoedvereniging op pad te gaan en mensen te ontmoeten van andere verenigingen. Kijk onder de rokken van een reus, leer werken met een metaaldetector, ontcijfer middeleeuwse handschriften en test je kennis op de grote erfgoedquiz. Op de erfgoedbeurs worden maar liefst 20 standjes ingericht, waar je actief aan de slag kan gaan met erfgoed en de verenigingen erachter leert kennen. Tussen de workshops door zijn er genoeg zitplaatsen op het hof en in de tuin om rustig te gaan zitten met een tas koffie. De perfecte gelegenheid om je belevenissen op het festival met elkaar te delen!
Verruim je blik en raak geïnspireerd, kom naar het Histories Festival op 23 september, waar de erfgoedvrijwilliger centraal staat!
Download hier het programma!
Kies uit de volgende inspirerende sessies!
Blauwe zaal
Kapittelzaal
Cellarium
10:30 - 11:15
Spreker: Frea Vancraeynest (Histories vzw)
Hoe kan immaterieel erfgoed leiden tot verbinding, nationaal en internationaal?
Immaterieel erfgoed is niet-tastbaar erfgoed. Het zijn tradities, gewoonten en kennis dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Je ziet het niet tentoongesteld in musea maar het zit in ieder van ons, in ons hoofd en in ons hart. Tradities hebben de kracht om mensen duurzaam met elkaar te verbinden, in de eigen regio maar ook internationaal.
Tijdens deze sessie ontdek je aan de hand van concrete voorbeelden hoe immaterieel erfgoed mensen met elkaar kan verbinden. Rode draad in deze sessie zijn de UNESCO-conventie voor het borgen van immaterieel erfgoed (2003) en de lopende begeleidingen van Histories rond dit onderwerp.
Interesse?
Kijk alvast hier voor meer informatie:
https://immaterieelerfgoed.be/nl/inspiratie/unesco-conventie-2003
https://histories.be/begeleiding/
10:15 - 11:00
Spreker: Laurent Inghelbrecht
Hoe vrijwilligers de basis vormen?
De mogelijkheid bestaat om wetenschappelijk onderzoek te doen zonder vrijwilligers. Maar... dan beperkt men het onderzoek. Tijdens deze workshop tonen we hoe vrijwilligers in projecten een basisrol kunnen spelen. Ze zijn meer dan een groep van medewerkers. Ze geven andere insteken, leveren unieke bijdragen, sturen mee wat het onderzoek omvat, komen naar buiten met de resultaten, enzovoort. Tegelijkertijd zien we de waardering voor hun rol alsmaar groeien!
10:15 - 10:45
Sprekers: Hendrik De Backer, Hendrik Van Caelenberghe & Hugo Van Houdt (Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek)
Hoe begin je aan het identificeren van munten?
Tijdens deze tafelworkshop krijg je de kans om samen met verschillende kenners je munten te determineren! Schuif mee aan tafel en krijg een korte introductie over hoe je het best aan muntdeterminatie begint. Daarna is het jullie beurt! Vergeet dus zeker niet een munt mee te nemen.
11:30 - 12:15
Sprekers: Alexander Kerkhof (Videast project ‘Focus Vakmanschap’) & Katrien Delodder
Hoe zet je je eigen vakmanschap in de kijker?
Binnen erfgoedgemeenschappen zit heel wat ervaring, kennis en expertise. Dit wordt niet altijd gezien of naar waarde geschat, zowel door vrijwilligers zelf als door professionelen. Daar willen we graag verandering in brengen! Hoe zet je je vakmanschap in de kijker en presenteer je jezelf als vakman of vakvrouw? En hoe zorg je ervoor dat dit vakmanschap bewaard blijft voor later? In deze sessie gaan we graag met deze vragen aan de slag.
11:30 - 12:15
Sprekers: Patrick Anthoni (Heemkundige Kring Scilla), Eric Colenbier (Archiefwerkgemeenschap Altijd jarig van de KSA) & Jos De Wael (Floraliën)
Hoe kan je als erfgoedvereniging je netwerk en je doelpubliek uitbreiden door samen te werken met andere organisaties?
Wil je als erfgoedvereniging zo’n ruim mogelijk bereik voor je erfgoedverhaal? Door samen te werken met andere erfgoedorganisaties en organisaties uit andere sectoren zoals de socio-culturele sector, de sociale sector, jeugdorganisaties en natuurverenigingen, kan je meer thema’s uitdiepen en zowel een nieuw doelpubliek als nieuwe vrijwilligers aanspreken.
Tijdens deze sessie brengen verschillende erfgoedverenigingen met goede samenwerkingsvoorbeelden hun verhaal. Denk mee en ga het gesprek aan met andere deelnemers over hoe we kunnen groeien door samenwerking!
11:30 - 12:00
Spreker: Hendrik Vandeginste (Histories vzw)
Ontdek het ontcijferen van handschriften!
In deze workshop maak je kennis met teksten in verschillende handschriften. Wie oude teksten wil lezen, komt in aanraking met veranderende stijlen van hoe men letters schreef. Sommige kenden een grotere verscheidenheid.
We gaan in op enkele basisvormen van letters en we tonen kort waar je meer informatie kan vinden. Maar meer dan theorie is vooral de oefening die je vormt tot je steeds gemakkelijker de tekst kan ontcijferen. En dus gaan we meteen aan de slag met enkele teksten en maak je kennis met enkele projecten waarbij je als vrijwilliger je goesting tot ontcijferen kan botvieren!
13:15 - 14:00
Sprekers: David Nassen (IDEA Consult), Wim Van Roy (De Wakkere Burger), Karel Govaerts (Gevangenismuseum Merksplas) & Jo Lommelen (Kamer voor Heemkunde Mol)
Hoe krijg je jouw erfgoedthema's op de politieke agenda?
Het Histories Festival vindt plaats aan de vooravond van een belangrijk campagnejaar. In september beginnen de eerste politieke partijen met hun partijprogramma's in de steigers te zetten voor de lokale verkiezingen van oktober 2024. Door vanaf het begin van de campagne actie te ondernemen, kunnen erfgoedverenigingen hun belangen en passies op de radar krijgen van lokale besturen.
In deze sessie gaan we het gesprek aan met experten in lokaal bestuur en campagnevoering over hoe een erfgoedvereniging impact kan hebben op nieuw beleid in verkiezingstijd. Het doel is om je te laten vertrekken met veel stof tot nadenken over wat je vereniging uniek maakt en hoe je dit kan overbrengen naar het toekomstig lokaal bestuur.
13:30 - 14:15
Spreker: Bram Dierckx (Erfgoed Balen) & Janick Appelmans (Koninklijke Steltenlopers van Merchtem)
Hoe kan je intergenerationele samenwerking en verbinding realiseren in je erfgoedvereniging?
Een intergenerationele vrijwilligersploeg creëren die goed met elkaar samenwerkt lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe spreek je verschillende generaties aan? En hoe zorg je dat verschillende generaties zich ook thuis voelen in je erfgoedvereniging?
In deze sessie hoor je hoe erfgoedverenigingen met een goede wisselwer(king in hun intergenerationele vrijwilligersgroep dit aanpakken!
14:15 - 14:45
Sprekers: Majella Martelé & Dirk Ameye (Heraldisch College - Familiekunde Vlaanderen)
Zit je met één van volgende vragen? Dan zit je goed bij de Initiatie heraldiek!
Heeft mijn familie een wapenschild? Maak kennis met de bronnen voor heraldiek en de regels voor overerving.
Hoe stel je een eigen wapenschild samen? Verken het samenstellen van een wapen dat de persoonlijke of de familiale waarden vertolkt.
Wat betekenen die figuren en kleuren op dat schild? Leer de taal, symboliek en regels van de wapenkunde kennen.
Wie voerde dit wapen? Zoek uit bij welke persoon of familie een onbekend wapen hoorde.
In deze sessie helpt een heraldicus van het Heraldisch College je verder. Leer tips en tricks voor wie verder wil kijken dan het kleurige plaatje!
14:45 - 15:30
Sprekers: Lisa Tijgat, Hendrik Vandeginste & Anouk Hazelof (Histories vzw)
Wat brengen historische kaarten bij aan de archeologie?
Benieuwd hoe een historische kaart kan helpen bij het vinden van vondsten?
Tijdens deze lezing wordt aan de hand van één of meerdere casussen uitgelegd wat de meerwaarde van kaarten kan zijn voor of na je archeologische zoektocht. Je leert er topografische elementen herkennen die kunnen wijzen op historisch interessante sites, wat de kans op het vinden van artefacten vergroot.
14:45 - 15:30
Spreker: Raf Caytan (Histories vzw)
Hoe creëer en activeer je digitale gemeenschappen rond erfgoed?
Erfgoedzorg is meestal een collectieve bezigheid. Mensen verzamelen zich rond erfgoed dat hen dierbaar is en vormen een sterke gemeenschap. Dat gebeurt niet alleen in de fysieke wereld, maar ook in de digitale. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke “Je bent van …” Facebookgroepen die wellicht iedere gemeente kent. Daarin delen leden vaak foto’s, verhalen, kennis en herinneringen van vroeger. Maar hoe spring je om met deze bestaande digitale gemeenschappen? En hoe creëer je zelf een (h)echte, digitale community?
Deze digitale erfgoedwereld is nog steeds een vrij onontdekt gebied. Histories wil met jullie in gesprek gaan om enkele herkenningspunten te situeren in dit nieuwe veld. Waar liggen de kansen, maar ook de uitdagingen met zo’n digitale groepen? In deze interactieve sessie praten we ook over praktische elementen voor erfgoedgemeenschappen die de digitale sprong overwegen of al hebben gemaakt. Breng je eigen ervaringen, ideeën en vragen rond dit digitale thema mee en ga het gesprek aan!
15:00 - 15:30
Quizmaster: Jan Verstappen (Histories vzw)
Test je kennis op de Erfgoedquiz!
Weet jij wat wordt gevierd met het feest Divali? Daag je mede-erfgoedvrijwilligers uit en ontdek wie het meeste weet van lokaal erfgoed, historische weetjes, tradities, archeologische vondsten en nog veel meer! Leer nieuwe mensen kennen en ga de kennisstrijd met elkaar aan! De Erfgoedquiz is een mooie afsluiter van de dag waarna je met je rivalen nog een pintje kan drinken ter verzoening tijdens de receptie.
Workshops in de Tuin
10:45 - 11:15 & 14:00 - 14:30
Sprekers: Mario Raeymaekers, Rombout Nijssen & David Peeters (DETECTUM)
Altijd al eens willen weten hoe het is om met een metaaldetector op stap te gaan?
Dan is het Histories Festival de ideale gelegenheid! Dankzij de vrijwilligers van Detectum kan je proeven van een introductie in metaaldetectie. Bovendien geven ze je allerlei tips mee die je kan toepassen in de praktijk. Kom daarnaast ook meer te weten over het project van Detectum over jongeren!
15:00 - 15:30
Bruegelcomité Wingene
Heb jij altijd al eens oog in oog willen staan met een echte reus?
Dat kan op het Histories Festival! Het Bruegelcomité uit Wingene verheugt ons met ‘groots’ bezoek: de kersverse reus Hendrik. Of je nu meer wilt weten over het fascinerende maakproces van deze reus of hem gewoon van dichtbij wilt bewonderen, met al je nieuwsgierige vragen kan je bij het Bruegelcomité terecht. Zij nemen je met plezier mee in de wondere wereld van de reuzen.
11:30 - 12:00 & 13:00 - 13:30
Oude Koninglyke Gilde Sint Rochus vzw
Welke geheimen herbergen de gildelokalen?
Tijdens het Histories Festival kan je de lokalen van de Sint-Rochusgilde in de Sint-Pietersabdij bezoeken. Deze gilde werd al opgericht in 1820! Je krijgt een rondleiding van de gildeleden en ze demonstreren twee disciplines van het kruisboogschieten.
Erfgoedbeurs
Gedurende het Histories Festival worden de pandgangen van de Sint-Pietersabdij gevuld met allerlei standjes. Vanuit heel Vlaanderen komen koepelverenigingen vertellen over de nieuwste onderzoeken en activiteiten waar erfgoedvrijwilligers in hun regio mee bezig zijn. Medewerkers van Histories tonen samen met vrijwilligers over begeleidingstrajecten en ons nieuwste aanbod. Wandel door de historische pandgangen en laat je inspireren op de Erfgoedbeurs!
Praktisch
Datum: 23 september 2023
Tijdstip: 09:30 - 16:30
Locatie: Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9 te Gent
Toegang: Deelname aan het Festival kost €15,- per persoon
Je schrijft je in voor de hele dag. Op de dag zelf kan je kiezen aan welke workshops en lezingen je deelneemt!
Bij het ticket inbegrepen: Vrije toegang tot alle workshops en lezingen, de hele dag door koffie en thee, een broodjeslunch en een afsluitende receptie met hapjes en drankjes.
Inschrijven
Het Histories Festival is een dag voor en door vrijwilligers. Dit betekent dat personen die in hun vrijetijd bezig zijn met erfgoed zich als eerste mogen inschrijven voor het festival.
Ben je enkel actief in de erfgoedsector als professional? Dan vragen we je nog even te wachten met inschrijven. In het geval dat er in september nog plaatsen vrij zijn wordt de inschrijving opengezet voor professionals.
Je kan je inschrijven tot en met 15 september!
Bereikbaarheid
Het Histories Festival gaat door in de Sint-Pietersabdij, gelegen aan het Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent.
Gedurende het Festival worden ook een aantal lezingen gegeven in Liberas (Liberaal Archief), gelegen aan Kramersplein 23, ongeveer 4 minuten lopen vanaf de Sint-Pietersabdij.
Te voet
Vanaf het station Gent-Sint Pieters kun je door het Citadelpark wandelen richting het Sint-Pietersplein. 1,5 kilometer, ongeveer 20 minuten.
Met het openbaar vervoer
Stippel vanaf het station je route uit met de bus of tram in de routeplanner van De Lijn. Het festival is zowel vanaf station Gent-Sint Pieter als vanaf station Gent Dampoort goed te bereiken met de bus of tram.
Met de auto
Wanneer je met de auto gaat: De dichtstbijzijnde parkeerplaats bevindt zich onder het Sint-Pietersplein. Kijk voor een volledig overzicht van parkeermogelijkheden op Parkings Gent | Stad Gent.
Let op! De stad Gent heeft een 'lage emissiezone'. Voor meer informatie: Lage-emissiezone | Stad Gent
Meer informatie?
Contacteer Laura Hemelings op laura.hemelings@histories.be of 0495 56 14 42.