Welkom bij Histories

We zijn een dienstverlenende organisatie voor erfgoedvrijwilligers. We ondersteunen heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristen en andere mensen en organisaties die vanuit passie zorgdragen voor erfgoed.

We zijn jouw aanspreekpunt voor al jouw vragen rond je erfgoedwerking. Contacteer ons in je zoektocht naar nieuwe ideeën, oplossingen voor knelpunten en tips om je dagelijkse werking te stroomlijnen.

Daarnaast organiseren we praktijkgerichte vormingen, inspirerende ontmoetingen of bieden we begeleidingen op maat. In onze praktijktips, publicaties en databanken kan je zelf op zoek naar inspiratie voor je onderzoek of de werking van je vereniging.

Waarmee helpen we jou concreet?

ADVIES

We luisteren naar al jouw vragen over de erfgoedwerking of de meer bestuurlijk-organisatorische aspecten van jouw erfgoedverenging.

Contacteer ons. 

 

Online erfgoedgemeenschap
Medewerker Histories

PRAKTIJKTIPS

Op zoek naar tips en tools die je kan gebruiken in je erfgoedpraktijk? We bundelen onze opgebouwde kennis en ervaringen in praktijktips.

Ga op ontdekking.

 

VORMINGEN

We inspireren, informeren en ondersteunen erfgoedvrijwilligers met een gevarieerd vormingsaanbod, zowel online als op locatie. We houden de deelnameprijs laag.

Neem een kijkje.

 

Flyer

PUBLICATIES

Jullie goede erfgoedpraktijken maken we bekend in verschillende publicaties. Zo is er onze driemaandelijkse Histories krant, maar ook nuttige brochures over verschillende erfgoedwerkingen.

Snuister door ons aanbod. 

 

DATABANKEN

Onze databanken brengen het waardevolle werk van erfgoedvrijwilligers in kaart. Ga zelf op onderzoek en ontdek boeiende erfgoedprakijken van over heel Vlaanderen.

Ga aan de slag.

 

Laptop beurs Histories Festival
Begeleidingen - Reuzenbouwers in gesprek met elkaar

BEGELEIDINGEN

Wanneer ons algemeen aanbod niet voldoende is om een erfgoednood aan te pakken, werken we een traject op maat uit voor jouw vereniging.

Ontdek hier hoe het werkt.

 

Laat je inspireren door andere erfgoedvrijwilligers

We kunnen jou in het lang en breed vertellen over hoe we erfgoedvrijwilligers ondersteunen, maar we laten dit liever over aan de ervaringsdeskundigen in kwestie. Bekijk de video's en ontdek de getuigenissen van andere erfgoedvrijwilligers.

HOE MAAK JE EEN COLLECTIEPLAN?

De Heemkundige Kring van Mortsel verhuist binnenkort naar een kleinere locatie. Daardoor voelen ze zich genoodzaakt om na te denken over hun collectie. Wat houden ze bij? En wat niet? Ook bij het Scouts en Gidsen Museum worden ze geconfronteerd met deze vragen. Door plaatsgebrek kunnen ze niet alles bewaren dat het museum binnenkrijgt.

Deze video belicht hoe heemkundige Bruno en oud-Scout Johan kritisch hun collectie beoordelen. Laat je voor jouw collectie inspireren door hun zoektocht naar betekenis en meerwaarde.

HOE REKRUTEER JE NIEUWE VRIJWILLIGERS?

Nieuwe medewerkers rekruteren én behouden: het is niet eenvoudig. Zo ook voor de Kleine Bloemenstoet van Wommelgem, de Hanswijckprocessie Mechelen en Erfgoed Balen. Deze drie erfgoedverenigingen wisten dat ze moeten verjongen om hun toekomst te verzekeren. Maar hoe doe je dat?

Ontdek het in deze video.

HOE VOORKOM JE OF BEPERK JE SCHADE AAN JE COLLECTIE?

In deze video nemen we een kijkje bij de heemkundige kring van Merksplas, Familiekunde Vlaanderen en metaaldetectorist Stef. Van de confrontatie met asbest tot het catalogeren van een omvangrijke collectie en het beschermen van vondsten tegen schade, deze getuigenissen werpen een licht op de diverse uitdagingen van collectiebeheer.

Klaar om te leren van hun ervaringen?

BRONNENONTSLUITING: HOE PAK JE DAT AAN?

Van het minutieus transcriberen van historische bronnen tot het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis voor het brede publiek: zo gezegd, zo gedaan? Erfgoedontsluiting is niet altijd een makkelijke opdracht. Vrijwilligers Annick en Martine vertellen hoe zij, met de hulp van onder andere Histories, pardonbrieven vertalen naar de 21ste eeuw. Daarnaast lichten Jos en Adrien van de Gentse Floraliën toe hoe ze hun erfgoed een maatschappelijk relevante twist geven. Benieuwd naar hun verhaal?