Digitaal Werken voor Erfgoedvrijwilligers

BEKNOPT

De wereld wordt ook voor erfgoedvrijwilligers en -verenigingen steeds digitaler. Het verkennen van digitale mogelijkheden, het binnenbrengen van digitale elementen in de vrijwilligerswerking op een evenwichtige manier en het bedenken van digitale oplossingen voor erfgoedverenigingen, noemen we digitale transformatie. Histories staat klaar om erfgoedvrijwilligers te ondersteunen in dat proces. Of erfgoedverenigingen nu volledig digitale werkvormen willen omarmen of een hybride aanpak zoeken, wij bieden de ondersteuning om die digitale transformatie te realiseren.

  • Erfgoedvrijwilligers wegwijs maken in digitale technologieën
  • Centrale plaats voor informatie rond digitalisering
  • Concrete hulp met vormingen, lezingen en praktijktips

AANPAK

Digitaal Werken voor Erfgoedvrijwilligers is dé gids voor erfgoedvrijwilligers en -verenigingen in Vlaanderen en Brussel die hun digitale toekomst willen vormgeven. Het project omvat een veelzijdige aanpak, gaande van boeiende vormingen en praktijkgerichte workshops tot lerende netwerken. Daarnaast ontwikkelden we het traject ‘Spraakmakers’, waar externe experts lezingen zullen geven over innovatieve technologieën. Die lezingen worden nadien herwerkt tot duurzame praktijktips.

THEMA'S

Om het aanbod van vorming en informatie overzichtelijk te maken op de website, ontwikkelen we een aantal thema’s. Op die manier kunnen erfgoedvrijwilligers makkelijker specifieke informatie rond hun digitale uitdagingen terugvinden. Elk thema zal in de toekomst een eigen pagina krijgen met specifieke informatie over het onderwerp: praktijktips, vormingen, digitale tools (van externen) en nog veel meer!

  • Digitale transformatie in het algemeen: wat betekent een digitale transformatie voor vrijwilligersverenigingen? Wat zijn de voordelen? Waar is er meer informatie te vinden over digitaal transformeren? Hoe gaan andere vrijwilligersorganisaties om met de veranderlijke digitale wereld?
  • Databanken en dataopslag vormen samen een thema door hun link met dataverwerking. De cluster verschaft je informatie over het hele dataverwerkingsproces: van data structureren tot data veilig bewaren voor de toekomst.
  • Wetgeving: de regels rond digitaal ter beschikking stellen van data zijn niet altijd even duidelijk. Het thema leert vrijwilligers meer over digitaal auteursrecht, opendatabeleid, GDPR en andere juridische problemen die opduiken bij digitalisering.
  • Mediawijsheid maakt erfgoedvrijwilligers wegwijs in het digitale landschap. We moedigen actief mediagebruik aan en nodigen vrijwilligers uit om kritisch om te gaan met de digitale bronnen die ze gebruiken.
  • Digitaal samenwerken verbindt vrijwilligers digitaal in hun vereniging, maar ook ver daarbuiten. Hier geven we tips rond toepassingen zoals Google Drive, SharePoint, Slack en andere digitale tools.
  • Digitaal onderzoek is constant in verandering. Het thema gidst vrijwilligers door de nieuwste digitale toepassingen zodat erfgoedvrijwilligers hun onderzoeksmethodes kunnen optimaliseren.

VORMINGEN

De vormingen zijn ontworpen om vrijwilligers te inspireren, hun vaardigheden aan te scherpen en hen te laten kennismaken met de nieuwste digitale tools en technologieën die de erfgoedsector te bieden heeft. Of vrijwilligers nu beginners zijn die de basis willen leren of ervaren experts die hun kennis willen verdiepen, onze vormingen zijn er voor elke erfgoedliefhebber. Via Digitaal Werken voor Erfgoedvrijwilligers kunnen vrijwilligers boeiende workshops volgen, leren van ervaren professionals en ontdekken hoe digitale innovaties geïntegreerd kunnen worden in erfgoedprojecten.

SPRAAKMAKERS

De voorbije jaren maakten we vooral via mediaberichten kennis met enkele nieuwe digitale en technologische trends en hun toepassingen ervan: kunstmatige intelligentie, virtuele exposities, big data, e-commerce en virtual en augmented reality.

De betekenis en impact van deze ontwikkelingen voor de praktijk van erfgoedvrijwilligers en -verenigingen moet de komende jaren nog blijken. Om het debat te openen en het experiment aan te gaan, willen we met Histories rond een aantal thema’s een laagdrempelige lezingenreeks voor onze doelgroep organiseren. Op basis van deze lezingen zullen we ook een artikelenreeks publiceren die verspreid zal worden via onze communicatiekanalen.

MEER WETEN?

Wil je op de hoogte blijven van het project? Volg onze nieuwsbrief en sociale media.

Indien je meer informatie wilt of vragen hebt over de werking van het project, kan je die mailen naar rob.bartholomees@histories.be.

DETAILS

Looptijd2023-...
Coördinerende instantieHistories vzw
Contactpersoon HistoriesRob Bartholomees