België in de Vaticaanse archieven van het pontificaat van Pius XII

Beknopt

In maart 2020 werden de Vaticaanse archieven in Rome voor het pontificaat van ‘oorlogspaus’ Pius XII opengesteld. Histories is partner in het project ‘Geheimen van een paus. België in de Vaticaanse archieven van het pontificaat van Pius XII (1939-1958). Deze archieven bevatten een interessante kijk op verschillende aspecten van het maatschappelijk leven tijdens en na de oorlog. Doel van het project is het opsporen van informatie over ons land én de kennis hierover verspreiden. Voor wie onderzoek doet naar de eigen omgeving bevatten ze rijke informatie.

Meer info

Geheimen van de paus Pius XII

In maart 2020 werden de Vaticaanse archieven in Rome voor het pontificaat (1939-1958) van ‘oorlogspaus’ Pius XII opengesteld. Deze archieven zijn voor de geschiedenis van ons land van onschatbare waarde. Ze bevatten belangrijk erfgoedmateriaal over alle aspecten van het maatschappelijk leven tijdens en na de oorlog.

Sleutelerfgoed voor ons land

De bronnen uit de Vaticaanse archieven kunnen een genuanceerder beeld geven van het soms omstreden optreden van de paus voor, tijdens en na de oorlog. Ze brengen mogelijk een nieuw perspectief over een kantelmoment in de geschiedenis, namelijk de overgang van de ‘oude’, vooroorlogse samenleving naar de moderne maatschappij, gekenmerkt door koude oorlog, explosief groeiende welvaart en consumptie en secularisering.

Voor ons land geeft het info over thema’s als de Tweede Wereldoorlog, zijn daders en slachtoffers, de politieke strijd na 1945, Vlaamse actie, Koningskwestie en Schoolstrijd, kolonialisme en dekolonisatie, Koude Oorlog, enzovoort. Daarnaast bevatten de bestanden rijke informatie over regionale en lokale geschiedenis, over personen, clerus en aristocratie, organisaties en families en voorvallen in parochies en gemeenten.

De raadpleging van de archieven: spooronderzoek in Rome

De raadpleging van de Vaticaanse archieven is een moeilijke taak. Ze werden tot 1919 niet voor niets ‘geheime’ archieven genoemd. Met het project willen we op zoek binnen talrijke bestanden naar Belgische thema’s of over gebeurtenissen en personen in ons land. We verkennen onder meer het Apostolische Archief, de archieven van het Staatssecretariaat en de Propaganda Fide …

Rol van Histories

Een medewerker van Histories is lid van de stuurgroep die toeziet op de aanpak van het project en de communicatie van de onderzoeksresultaten. In het tweede projectjaar organiseert Histories sessies waarop men kan vernemen wat er werd aangetroffen in de recent geopende Vaticaanse archieven. Er wordt ingegaan op hoe je de informatie kan inzetten voor je onderzoek naar je omgeving.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven, volg dan de projectwebsite waar onder meer projectmedewerker Elisabeth Bruyère haar aanpak en bevindingen met ons deelt. Wil je nog meer weten of iets melden, contacteer dan vrijblijvend Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@histories.be. In KADOC mag je voor meer informatie ook steeds contact opnemen met godfried.kwanten@kuleuven.be.

 

DETAILS

Looptijdoktober 2020-september 2022
Coördinerende instantieKADOC
PartnersCegeSoma
FARO
Histories
Contactpersoon HistoriesHendrik Vandeginste