Digitaal Werken voor Erfgoedvrijwilligers
DIGITALE TRANSFORMATIE VOOR ERFGOEDVRIJWILLIGERS EN -VERENIGINGEN
De wereld wordt steeds digitaler: het verkennen van de digitale mogelijkheden, het zoeken naar een nieuw evenwicht met je bestaande werking en het bedenken van nieuwe oplossingen voor je erfgoedvereniging, noemen we digitale transformatie.
De digitale transformatie staat sinds enkele jaren ook in de erfgoedsector nadrukkelijk op de agenda. Raak je niet meer wegwijs in alle digitale technologieën? Kan je concrete hulp gebruiken of ben je gewoon op zoek naar inspiratie? Met Digitaal Werken voor Erfgoedvrijwilligers bieden we informatie, vorming en praktijktips om de digitale experimenten van erfgoedvrijwilligers en -verenigingen een extra impuls geven!
Spraakmakers
De voorbije jaren maakten we kennis met enkele nieuwe digitale en technologische trends, zoals artificiële intelligentie en virtual reality. Wat deze ontwikkelingen zullen betekenen voor erfgoedvrijwilligers en -verenigingen, moet de komende jaren nog blijken. Om de uitdagingen, mogelijkheden en meerwaarde voor erfgoedvrijwilligers te verkennen, gaan we rond een aantal thema’s in gesprek met ervaringsdeskundigen.
Lerend netwerk
In een lerend netwerk wisselen we kennis uit rond één bepaald thema. We komen samen om mogelijkheden van digitale toepassingen te verkennen en er is ruimte voor vragen en discussies, waarbij deelnemers hun eigen projecten en uitdagingen kunnen meebrengen.
Digitale transformatie
WAAROM DIGITAAL TRANSFORMEREN?
Wanneer je kijkt naar de behoeftes en verwachtingen van jouw organisatie, van jouw doelgroep(en) en van jouw collecties, kan je daar nog aan voldoen? En als die de komende jaren veranderen, ben je dan in staat daar op in te spelen? Worden jouw collecties en informatie duurzaam bewaard? Hoe verloopt de communicatie binnen en buiten de vereniging?
Een digitale transformatie bereidt jouw organisatie voor op de toekomst. Je vergroot zo je eigen wendbaarheid en die van de waardevolle bronnen en collecties in jouw bezit!
De digitale wereld is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en sector. Ook de Vlaamse overheid heeft de digitalisering en digitale transformatie van de cultuursector opgenomen als aandachtspunt in het Vlaams regeerakkoord 2019-2024.
“De digitale transformatie is een belangrijk aandachtspunt binnen het Vlaamse cultuurbeleid. In 2017 al publiceerde de vorige minister daartoe de visienota ‘Een Vlaams cultuurbeleid in het digitale tijdperk’. Ook het huidige regeerakkoord en de beleidsnota Cultuur benadrukten het belang om versnippering tegen te gaan via een efficiënt strategisch beleid rond digitale transformatie.”
DIGITALE TRANSFORMATIE IN CIJFERS
Zo'n 99% van alle Vlamingen heeft een internetverbinding in huis en een toestel om ermee te verbinden. Dat betekent dat bijna iedereen regelmatig met de digitale wereld in aanraking komt via smartphones of computers. Toegang tot het internet is de basis, maar omgaan met alle nieuwe technologieën is lang niet zo vanzelfsprekend. Toch geeft 81% van de bevolking aan er vertrouwen in te hebben dat ze in staat zijn om nieuwe digitale toepassingen te leren.
Toegang tot smartphones of laptops met internetverbinding is een eerste vereiste, maar minstens even belangrijk is het bezitten van de vaardigheden om deze technologieën effectief te gebruiken. Voor 75% van de bevolking is het omgaan met digitale technologieën geen probleem. Hetzelfde percentage geeft aan in staat te zijn de meest voorkomende problemen bij het gebruik van digitale technologieën op te lossen.
Digitale vaardigheden zijn een voortdurend veranderend gegeven: elke dag evolueert onze technologie, waardoor de vaardigheden die vandaag relevant zijn, morgen anders kunnen zijn. Desondanks heeft 81% van de mensen vertrouwen in hun vermogen om nieuwe digitale vaardigheden aan te leren. Dit vertrouwen komt tot uiting in digitale administratie, waar 79% tot 95% van de mensen aangeeft in staat te zijn bepaalde administratieve taken online uit te voeren.
Hoewel digitale technologieën niet altijd even gemakkelijk of veilig te navigeren zijn, blijft 71% van de bevolking van mening dat ze hun leven gemakkelijker maken, ondanks de uitdagingen die ze met zich meebrengen. Sterker nog, 64% van de bevolking vindt het zelfs leuk om digitale technologieën te gebruiken. Een extra motivatie om de digitale transformatie in jouw vereniging verder te zetten!
Gebaseerd op imec.digimeter 2022