Weeg mee(r) op lokaal erfgoedbeleid

Meedenkers over beleidsbeïnvloeding onder weg.

Ontdek hoe je nieuwe leden aantrekt, draagvlak creëert en samenwerkt met andere verenigingen om lokaal erfgoed te beschermen. Leer van ervaren erfgoedvrijwilligers die vergelijkbare uitdagingen hebben overwonnen en ontdek hoe je je lokale bestuur kan betrekken.

Als erfgoedvrijwilligers, genealogische en heemkundige verenigingen, traditiedragers en metaaldetectoristen, is het essentieel om je belangen te verdedigen en te zorgen voor de bescherming van lokaal erfgoed. Nu meer dan ooit met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in oktober, maar ook daarna.

Het is tijd om je stem te laten horen en mee te bepalen wat er op de agenda van jouw gemeente staat. We hebben samen met ervaren erfgoedvrijwilligers praktische instrumenten ontwikkeld om je op weg te helpen.

Ga aan de slag met deze praktijktips

Gebruik deze praktische instrumenten om jouw vereniging te versterken en het lokale erfgoed beter te beschermen.

BRENG JE OMGEVING EN BELANGHEBBENDEN IN KAART

Deze tips helpen je om je omgeving in kaart te brengen, waardevolle relaties op te bouwen en elkaar beter te begrijpen. Samen bereik je meer!

Opschrijven wie allemaal meespeelt in het beleidsproces

​Wie speelt er allemaal mee in het beleidsproces en hoe beïnvloedt dat jouw strategie?

Het is belangrijk om alle belanghebbenden in kaart te brengen. Zo kun je namelijk zien welke verschillende rollen ze in het beleidsproces waarnemen.

Breng je belanghebbende in kaart

Investeer je tijd waardevol en kom erachter wie je mede- en tegenstanders zijn

Als je wil wegen op het beleid, dan is het belangrijk om alle belanghebbenden in kaart te brengen.

Wandelclub in een bos in de Ardennen

Zoek bondgenoten buiten jouw beleidsdomein voor een sterkere samenwerking

​Je kan ook wegen op lokaal beleid door vanuit je erfgoedwerking in te zetten op andere beleidsdomeinen. Zo trek je bij een grotere groep mensen de aandacht voor erfgoed en wordt wat je doet ook maatschappelijk relevanter.

Meedenkers over beleidsbeïnvloeding onder weg.

Hoe gedeelde belangen en waarden leiden tot een beter resultaat

Belangenbehartiging en beleidsbeïnvloeding worden vaak versimpeld tot het verdedigen van je standpunt of het weerleggen van het standpunt van een ander.

Vijf tendensen om rekening mee te houden

5 tendensen om rekening mee te houden

Het is belangrijk om rekening te houden met volgende tendensen en ontwikkelingen als je aan beleidsbeïnvloeding wilt doen.

ANALYSEER JE VERENIGING EN KIES JE STRATEGIE

Met deze praktische instrumenten analyseer je de sterke en zwakke punten van jouw vereniging. Pak ze aan en versterk je erfgoedvereniging.

Eigen vereniging analyseren

4 invalshoeken om te zien of belangenbehartiging iets voor jou is

Als erfgoedvereniging of -gemeenschap maak je de afweging of je aan beleidsbeïnvloeding van het lokaal beleid wil doen en hoe je dat wil doen. Hierbij zijn er kenmerken en logica's binnen je organisatie die meespelen bij deze keuzes.

Hoe kan je als erfgoedvrijwilliger het lokaal beleid beïnvloeden? 4 tips om te starten

Lokaal beleid beïnvloeden? Start met deze 4 tips: Bespreek samen wat je wil bereiken. Maak een lijstje van zaken om op te reageren. Bekijk het meerjarenplan van je lokaal bestuur. Kijk wat andere organisaties al doen.

Vereniging(en) aan het woord

Hoe je in grote groep of juist met je expertise het lokaal beleid beïnvloedt?

Beleidsbeïnvloeding kun je doen vanuit de kracht van het aantal of vanuit expertiese, alles hangt af van je eigen situatie. Zie welke strategie het best aansluit bij de context van je werking en de visie of ambities van je vereniging.

Een groep mensen rond een tafel

© Histories

Via een insider-strategie of outsider-strategie?

Richt je je direct op politici en beleidsmakers of probeer je indirect via de publieke opinie politici en beleid te beïnvloeden? Een keuze voor de een of andere aanpak is afhankelijk van de context, visie en ambities van je vereniging.

Lokale beleidsbeïnvloeding

Ontdek hoe je proactief en reactief je belangen verdedigt op lokaal niveau

Om te wegen op het (lokaal) beleid moet je een doordachte en samenhangende strategie hebben. Lees hier hoe je reactief aan belangenverdedigen kan doen en proactief het beleid kunt beïnvloeden.

Vergroot je achterban

Een grotere achterban verzekert niet enkel het voortbestaan van je vereniging maar zorgt ervoor dat je sneller gehoord wordt. Deze tips helpen je op weg.

Uitleg geven over werking.

Vrijwilligers betrekken: omgaan met soorten engagement

Afhankelijk van de mate van betrokkenheid bestaan andere soorten leden. Ontdek de verschillende waardevolle participatieniveaus

Vier personen buigen zich over een deel van hun collectie.

Wat motiveert vrijwilligers? Het verschil tussen oude en nieuwe drijfveren

Met de tijd zijn de drijfveren van mensen om zich voor iets in te zetten geëvolueerd. Bekijk op welke manier en hoe je daarop inspeelt!

Mensen overleggen en werken samen.

Effectief vrijwilligersbeleid: wat werkt er en wat werkt er niet?

Bekijk hier hoe de focus van je werking, je aanpak en het profiel van je bestuur invloed heeft op welke en ahoeveel vrijwilligers willen meewerken.

Zoek je meer informatie?

Histories medewerker - Els Vervaet

Contacteer Els Vervaet via els.vervaet@histories.be of tel. 0492 11 75 36