Getuigenissen: het 18de- en 19de-eeuwse criminele verleden uit regio Brugge

Diefstal, agressie, brandstichting, en nog zoveel meer misdrijven passeerden dagelijks de revue in 18de– en 19de-eeuwse rechtbanken. Wat was de aanleiding? Wie had wat gezien of gehoord? Ondervragingen van getuigen en verdachten waren cruciaal in het verloop van een proces. Niet alleen toen, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek vandaag vertellen deze bronnen ons erg veel. Welke sociale groepen vinden we terug? Welke economische activiteiten werden uitgeoefend? Hoe gingen mensen met elkaar om – met hun buren, beroepsgenoten, familieleden, en vreemden? Maar ook over de evolutie van het taalgebruik kunnen deze bronnen ons bijvoorbeeld belangrijke inlichtingen verschaffen. Dit, en nog zoveel meer, wil het project Getuigenissen onderzoeken. En om dit project te kunnen realiseren, kunnen we jouw hulp gebruiken!

Samen met Histories vzw en het Rijksarchief werken verschillende onderzoeksdisciplines aan de Vrije Universiteit Brussel (geschiedenis, sociologie, taalkunde en criminologie) aan dit digitaliserings- en transcriptieproject. Dit project loopt gedurende vijf jaar (2019-2024) en stelt 18de– en 19de-eeuwse getuigenverhoren en ondervragingen van verdachten, bewaard in diverse archieven in België, online ter beschikking om door jou en andere vrijwilligers te laten transcriberen (lezen en uittikken). Deze interessante en veelzijdige bronnen digitaliseren opent niet enkel mogelijkheden tot nieuw wetenschappelijk onderzoek, maar ook voor genealogen, lokale historici en een breed publiek met interesse voor het dagelijks leven in de voorbije eeuwen.

Wil je deelnemen? Dat kan! Ga binnenkort als vrijwilliger aan de slag met authentieke bronfragmenten uit de 18de-eeuwse schepenbank Brugge en de 19de-eeuwse correctionele rechtbank van Brugge. Later voegen we ook nog bronfragmenten uit andere regio’s toe.

Meer info? Bezoek onze website en volg ons via Facebook en Twitter.

Website: www.getuigenissen.org

facebook.com/getuigenissen

twitter.com/getuigenissen

DETAILS

Looptijd2019-2024
Coördinerende instantieVUB
PartnersHistories
Rijksarchief
Contactpersoon HistoriesHendrik Vandeginste