Familiegeschiedenis.be

BEKNOPT

Familiegeschiedenis.be helpt je stap voor stap op weg in de zoektocht naar jouw familiegeschiedenis. Het online platform is een project van Histories, in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent), met medewerking van het Rijksarchief. Afgelopen jaar werd de website in een nieuw jasje gestoken. Zo werden er extra bronnen en een vernieuwde handleiding voor het afnemen van interviews toegevoegd, maar kan je er ook inspiratie opdoen door de verhalen van talloze gastschrijvers. Kortom: familiegeschiedenis.be vormt het vertrekpunt bij het ontdekken van jouw familiaal verleden.

MEER INFO

De eerste stappen zetten in stamboomonderzoek kan erg overweldigend zijn. Je krijgt te maken met een doolhof aan gegevens, archieven en bronnen waarin je al snel kunt verdwalen. Om je te helpen het bos door de bomen te zien is er familiegeschiedenis.be: het online platform waarmee je stap voor stap jouw eigen familiegeschiedenis ontdekt.

Je vindt er een vijf-stappenplan terug dat je ondersteunt bij elk aspect van de zoektocht naar jouw familieverhaal. Je wordt stapsgewijs begeleid in je onderzoek aan de hand van handige filmpjes en een gedetailleerde uitleg. Omdat onderzoek naar je familiegeschiedenis een hele onderneming is, vind je er ook enkele hulpmiddelen terug. Maak kennis met verschillende soorten bronnen en de instellingen waarmee je in aanraking kan komen tijdens je onderzoek. Daarnaast vind je er ook dossiers terug die je informatie verschaffen over historische gebeurtenissen waarmee verder vormgegeven wordt aan jouw verhaal. Ten slotte lees je er ook enkele boeiende verhalen van auteurs die jou voorgingen in het ontdekken van hun familiegeschiedenis.

Ook voor gevorderde genealogen heeft familiegeschiedenis.be veel te bieden, zo vind je er heel wat nuttige tips en tricks terug. Bovendien kunnen de verhalen op de website ook inspirerend werken voor jouw eigen genealogisch onderzoek.

Duik in onze online handleiding en leer hoe je het verleden van je familie tot leven wekt!

MEER WETEN

Voor vragen en feedback met betrekking tot de site kan je een e-mail sturen naar info@histories.be.

Heb je specifieke vragen over je familiegeschiedenis? Ga eerst na of je een antwoord vindt op onze website. Niet gevonden wat je zocht? Dan kan je je vraag stellen in de Facebookgroep van Familiekunde Vlaanderen. Dit is een ‘community’ van genealogen die elkaar op vrijwillige basis helpen en adviseren. En omdat je vooral leert door te doen: neem zeker eens een kijkje in ons lijstje van ‘Hulpgroepen en cursussen’.

DETAILS

Coördinerende instantieHistories
PartnersFamiliekunde Vlaanderen, Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent) en Algemeen Rijksarchief
Contactpersoon HistoriesJan Geypen