Kusttradities in Vlaanderen: Strandcabines

Strandcabines

In gesprek met Ann Vanhoorne

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Als de zon weer wat vaker van de partij is, trekken mensen weer massaal richting kust. Ook Histories was aan zee te vinden. Onze bestemming? Oostende! Langs de Koninklijke Gaanderijen staan de strandcabines daar namelijk netjes in rijen opgesteld.  Benieuwd als we zijn wilden we wel eens weten hoe een dag in en rond zo’n strandcabine vorm krijgt. Met onze voeten in het zand hadden we hierover een fijne babbel met Ann Vanhoorne, die al 10 jaar dol is op haar strandcabine.

 


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in mei 2017 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.