Stage bij Histories: Pieter-Jan blikt terug

HOE KWAM JE BIJ ONS TERECHT?

Pieter-Jan

Tijdens de master Historische Taal- en Letterkunde liep ik stage bij het Instituut voor de Nederlandse Taal, waar ik al wat ervaring opdeed met databanken, collectieregistratie en vrijwilligerswerk. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik de vacature zag voor een BIS digitale erfgoeddata. Digital humanities zijn de toekomst van erfgoed en ik wou me er graag verder in verdiepen. De BIS gaf mij de mogelijkheid om mijn passie voor cultureel erfgoed in de praktijk om te zetten en te proeven van de erfgoedsector. Bovendien sprak de waardering van Histories voor erfgoedvrijwilligers mij enorm aan: ik was toen zelf nog actief als vrijwilliger bij het Instituut voor de Nederlandse Taal om dialectwoorden te digitaliseren.  

WAT HEB JE ALLEMAAL GEDAAN?

Als BIS digitale erfgoeddata had ik een heel gevarieerd takenpakket. DigiLab was de constante doorheen mijn stage. Ik kreeg heel wat vrijheid om het project te ontwikkelen: van abstract idee tot webpagina. Ik heb erdoor projectmatig leren werken en heb zelfs samen met mijn stagebegeleider een subsidiedossier mogen opstellen! Daarnaast mocht ik het team digidata op verschillende vlakken ondersteunen: WordPress, databeleid en CoDE-x waren de projecten waar ik het meest mee in aanraking kwam.  

Tijdens de eerste helft van mijn stage nam ik bovendien een aantal communicatietaken op zoals de maandelijkse nieuwsbrief. Daarvoor leerde ik werken met MailChimp en spijkerde ik mijn redactievaardigheden bij. Ik maakte ook een aantal flyers en affiches voor het Histories Festival.  

WAT HEB JE BIJ ONS GELEERD?

Naast alle praktische vaardigheden die ik heb geleerd, heb ik ook de erfgoedsector beter leren kennen. Het veld zit vol gepassioneerde professionals die hun best doen om cultuur en erfgoed levendig te houden. Ook de vrijwilligerswerking heb ik van dichtbij mogen ervaren: hun enorme inzet voor het behoud van erfgoed is bewonderenswaardig. Mijn waardering voor erfgoedvrijwilligers is alleen maar gegroeid tijdens die periode.  

Door de stage leerde ik mezelf ook beter kennen. Wat mijn sterktes en zwaktes zijn, hoe ik functioneer op de werkvloer en waar ik nog aan moet werken in de toekomst. Zo ben ik van nature onzeker, maar Histories heeft mij de tools gegeven om daar blijvend aan te werken. Mijn stage bevestigde bovendien mijn passie voor cultureel erfgoed. Ik zou dan ook graag in de sector blijven werken! 

Dankjewel Pieter-Jan voor je inzet. We wensen je veel succes in de toekomst!