Saint Patrick’s Day

Omarm het groen

Saint Patrick's Day

Auteur: Histories

Niemand kan beter feesten dan de Ieren. Dit is het meest merkbaar op één dag van het jaar. Misschien wel de beroemdste viering van de Ierse cultuur buiten Ierland is St. Patrick's Day. Het feest vindt zijn oorsprong in Ierland, maar wordt nu overal ter wereld gevierd. Traditioneel wordt het feest gevierd op 17 maart, wanneer de heilige zou zijn gestorven 

In de rubriek 'over-drages' bespreekt Histories de Ierse tradities in het Iers College van Leuven. David Grant, Chief Executive van het College, vertelt over het Ierse culturele erfgoed in België. Hij licht de rol van het College toe bij het behoud van het Ierse erfgoed en het bevorderen van bewustwording, evenals de plannen van het College om het festival op 17 maart te vieren. Hoe wordt het festival in België gevierd? Wie is het publiek? We stelden deze vragen en meer. 

Patrick

St. Patrick is een van de drie beschermheiligen van Ierland. Aan hem wordt toegeschreven dat hij het christendom in Ierland heeft geïntroduceerd. In Ierland was de feestdag oorspronkelijk een religieuze en spirituele gebeurtenis. Tot de jaren 1970 dwongen Ierse wetten pubs te sluiten op 17 maart. Omdat het feest plaatsvond tijdens de vastentijd, was er een uitzondering op de voedsel- en alcoholbeperkingen. Dit kan de reden zijn waarom de feestdag wordt geassocieerd met drinken en feesten.  Het is ook dit aspect van het feest dat in de moderne tijd wordt gevierd.  

De laatste jaren is het feest minder een viering van de heilige geworden en meer een algemene viering van de Ierse cultuur. Het is nu een nationale en kerkelijke feestdag. De dag wordt gevierd met optochten, muziek en dans. 

Alineatekst...

Saint Patrick op een glas-in-loodraam

De harp is een traditioneel Iers instrument

Groen voor een dag

Traditioneel is groen de kleur die wordt gedragen op St. Patrick's Day. Daar zijn verschillende redenen voor. Ierland stond bekend als 'the Emerald Isle' en deze traditie werd in de negentiende eeuw met Ierse immigranten meegebracht naar Amerika, waar het feest enorm populair werd vanwege de grote Ierse bevolking daar.  

Daarnaast introduceerde St. Patrick het concept van het christendom bij het Ierse volk door hen een klaverblad te laten zien. Volgens de legende beschreef hij de drie delen van de Heilige Geest aan de hand van de bladeren van de klaver. Dit is ook de reden waarom het klavertje het populairste symbool is voor versiering tijdens de feestdag. 

Alineatekst...

Optochten 

Centraal in de festiviteiten staat een parade. In de optocht dansen artiesten, spelen ze muziek en marcheren ze in een stoet. Ze worden vaak begeleid door grote praalwagens als Vlaamse reuzen. Deze worden gemaakt door lokale kunstenaars en organisaties. De deelnemers zijn meestal gekleed volgens een door hun groep bepaald thema.  

In Brussel vindt de optocht meestal plaats in Schumann. Dit gebied is aangewezen als het 'Ierse dorp' van Brussel. Brussel staat aan het hoofd van het Europees Bureau van de Ierse regio's en neemt dus altijd deel aan evenementen ter gelegenheid van St. Patrick's Day. 

Alineatekst...

Praalwagens en kostuums zijn gebruikelijk bij de parades

Vaten Jameson Whiskey, een populaire Ierse alcohol

Het verdrinken van het klavertje

De traditie van het drinken op St. Patrick's Day verwijst naar het oude ritueel van het 'verdrinken van het klavertje'. Het was gebruikelijk om een bosje klavertjes op de voorkant van de jas te dragen; aan het eind van de festiviteiten werd het plantje in een glas alcohol gegooid. Er werd dan een toost uitgebracht ter ere van de heilige. Daarna werd het klavertje over de schouder gegooid voor geluk. 

 In de moderne tijd is de betekenis achter het overmatig drinken op de feestdag verloren gegaan. Voor de meesten is het echter een gelegenheid om een klein aspect van de Ierse cultuur te ervaren in de vorm van een pint Guinness in een van de vele Ierse pubs in België, begeleid door traditionele Ierse muziek. 

Alineatekst...

Meer informatie en verantwoording

Afbeeldingen

De afbeeldingen genummerd op volgorde van boven- tot onderaan de pagina:

 1. Shamrocks, 07-07-2017, via  https://pixabay.com/photos/clover-good-luck-background-green-2482056/ 
 2. Detail of stained glass window depicting St. Patrick in St. Benin's Church, Andreas F. Borchert, CC-BY-SA-3.0-DE, via Wikimedia Commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kilbennan_St._Benin%27s_Church_Window_St._Patrick_Detail_2010_09_16.jpg
 3.  Saint Patrick’s Day Parade in Dublin, 2019, 17-03-2019, William Murphy, https://flic.kr/p/T5X6Pm  
 4. Barrels of Jameson Whiskey, 25-09-2018, Robert Anasch https://unsplash.com/photos/Hca0Lq2HGnw
 5. Harpist, 14-08-2019, Chi Nguyen Phung https://unsplash.com/photos/ytmTlIYZAWk 

Artikelen

 1. Ó Dufaigh, S. ‘Saint Patrick and How He is Remembered’, Cumann Seanchais Ard Mhacha/Armagh Diocesan Historical Society, Armagh, 1995.
 2. Murphy, B. ‘Pure Genius: Guinness Consumption and Irish Identity’, University of St. Thomas (Center for Irish Studies), Minnesota, 2003. 

Webpagina's

 1. History of Saint Patrick’s Day, Retrieved 4 March 2023, from 

  https://www.history.com/topics/st-patricks-day/history-of-st-patricks-day#who-was-st-patrick

   

 2. O'Raifeartaigh, T. Saint Patrick, Retrieved 28 February 2023, from 

  https://www.britannica.com/biography/Saint-Patrick   

   

 3. Doyle, C. A History of Saint Patrick’s Day Traditions and Customs, Retrieved 28 February 2023, from 

  https://www.museum.ie/en-IE/News/From-shamrock-and-rosettes-to-Patricks-Pot