Poëziealbum

Gebundelde vriendschap

Poëziealbum

Auteur: Histories

Iedereen heeft er ongetwijfeld ooit minstens één in zijn of haar handen gehad: een poëziealbum. Het poëziealbum, liber amicorum of album amicorum zou ontstaan zijn in de loop van de 16de eeuw in de Duitse hogere kringen. Studenten zouden toen voor elkaar teksten en illustraties hebben gebundeld. 

Tegenwoordig is een poëziealbum meestal alleen bedoeld voor kinderen. Tijdens de lagereschooltijd wordt een boekje doorgegeven aan familie en vrienden zodat deze er korte tekstjes kunnen in schrijven én er kunnen in tekenen. Het album keert nadien altijd terug naar de eigenaar zodat deze het album kan bewaren als aandenken aan de talrijke vriendschapsbanden. Één van de meest voorkomende versjes in poëziealbums is namelijk: “Bloemen verwelken, schepen vergaan, maar onze vriendschap blijft altijd bestaan.” 

Het poëziealbum bestaat vandaag de dag nog steeds, maar wordt de laatste decennia steeds vaker vervangen door een gelijkaardig gebruik, met name het doorgeven van een vriendenboek. In een voorgedrukt vriendenboek kunnen familie en vrienden verschillende gegevens invullen, zoals hun naam, adres, hobby’s, favoriete muziek, enzovoort. Bovendien is er steevast ruimte voor het kleven van een pasfoto. Ook het recente ontstaan van verschillende sociale netwerksites verdringt het poëziealbum. 

Meer informatie en verantwoording

Afbeeldingen

De afbeeldingen genummerd op volgorde van boven- tot onderaan de pagina:

  1. (bannerafbeelding) Rood poëziealbum uit de 19e eeuw. Museum Rotterdam, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Artikelen en/of boeken

  • Biltereyst, D., Van Bauwel, S. en Meers, PH., Realiteit en Fictie. Tweemaal hetzelfde? Koning Boudewijnstichting, Brussel, 2000. 
  • Hill, A., Realty TV: Audiences and popular factual television, Routledge, Londen, 2005.