Mariaverering: Mariale Jubelprocessie in Lede

Mariale Jubelprocessie in Lede

In gesprek met Carl Deckers

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Het Oost-Vlaamse Lede vierde 600 jaar Mariaverering. En dat zullen de inwoners geweten hebben. Het hele jaar door werden activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk mensen bij de viering te betrekken. Kers op de taart is de Mariale Jubelprocessie die gepland stond op 4 mei 2014. Regisseur Carl Deckers gaf tekst en uitleg bij een bijzonder intens jaar. 

Carl Deckers


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in maart 2014 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.