Chokotoff-legende

Van gouden wikkel tot gouden streep

Chokotoff-legende

Auteur: Histories

Ooit al gehoord van de Chokotoff-legende? Ja? Dan heb je zeker al je Chokotoff-papiertje verwoed ontleed. Neen? Wel, volgens de legende kan je een prijs winnen als je een gouden streep vindt op je Choktoff-wikkel.

Ontstaan

Volgens de overlevering vond een arbeider in 1951 een gouden streep in de donkerbruine wikkel. De dag nadien won hij de lotto. Zo begon de legende: de gouden streep werd onlosmakelijk verbonden met geluk.  

De Chokotoffs bestaan al sinds 1934 en zitten sinds halverwege de jaren 40 in de verpakking die we nu allemaal kennen. De gouden lijn had in werkelijkheid een praktische bijbedoeling. De streep was er om de arbeiders te verwittigen dat de rol papier bijna op was. Tegenwoordig loopt de productie anders. Hoewel de gouden lijn geen functie meer heeft, laat chocoladefabrikant Mondelez ze af en toe verschijnen om de legende levend te houden en zo haar trouwste klanten te belonen. Vinders van de gouden streep kunnen die opsturen naar de fabrikant en kregen een zak Chokotoffs en een oorkonde opgestuurd. 

Klassieke Chokotoffs

De legendarische gouden streep

Voornamelijk in de jaren 80 en 90 waren vele kinderen in de ban van legende. Ze peuterden het stukje zilverpapier zo zorgvuldig mogelijk los, in de hoop dat er een gouden streep onder zou staan. Als je bij de gelukkigen was, dan kon je de wikkel opsturen en kon je iets winnen.  

In 2020 herwon de legende weer aan populariteit. Jurgen Creyf en zijn zoon Louis vonden zo’n mythische gouden streep. Ze stuurden de wikkel naar Mondelez en kregen Chokotoffs en een oorkonde cadeau. Hun verhaal deelden ze op de radio. De maand die daarop volgde heeft Mondelez ruimt 100 Chokotoff-wikkels met een gouden lijntje binnengekregen. Ter illustratie: voor de radio-uitzending kregen ze slechts een of twee brieven per maand. De legende is dus weer springlevend.  

De snoepjes worden de laatste jaren niet meer in ons land gemaakt maar blijven populair. Volgens Mondelez eten we met zijn allen elk jaar 1000 ton Chokotoffs.

Meer informatie en verantwoording

Afbeeldingen

De afbeeldingen genummerd op volgorde van boven- tot onderaan de pagina:

  1. (bannerafbeelding) Gouden strepen op een zwarte achtergrond. Rene Böhmer, 15-12-2017, via: https://unsplash.com/photos/YeUVDKZWSZ4
  2. Chokotoff. Like_the_Grand_Canyon, 12-02-2016, via: https://flic.kr/p/DCBaUN

Video's:

Webpagina's