Driekoningen: Driekoningenzingen

Driekoningenzingen

In gesprek met Ingwio D'Hespeel

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Ingwio D’Hespeel is zo eigentijds als het maar kan. Hij leert studenten ontwerpen voor beeldschermen, kent de nieuwste obscure muziekjes en maakt als muzikant zelf ook geregeld een podium onveilig. Maar op 6 januari is hij in de eerste plaats traditiedrager. Voor Ingwio is Driekoningen namelijk ieder jaar het moment om zijn maten op te trommelen en bevriende Gentenaren op een driekoningenliedje te trakteren.

Foto's: c) de portables, www.studiomuscle.be 


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in januari 2015 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.