Cosplay

Jezelf omtoveren tot iemand anders

Cosplay

Auteur: Histories

Heb je al eens mensen gezien die rechtstreeks uit een film lijken weggelopen? Dan heb je waarschijnlijk een cosplayer in levenden lijve ontmoet! Cosplay is een samentrekking van costume play, waarbij mensen zich verkleden als een bepaald fictief personage. Het luik play wijst erop dat de cosplayer zich niet enkel op het kostuum richt, maar ook het gedrag van het personage nabootst. Diegene leeft zich volledig in in het personage. De cosplayer is niet enkel behendig in het maken van kostuums, maar is ook een rasechte acteur.

In de rubriek 'over-dragers' spreken we met en over dragers van rituelen, tradities of gebruiken. Zo sprak Histories met Gaia van Deynze, die al jaren aan cosplay doet. Ze steekt veel tijd in het bedenken van het karakter waar zij zich in inleeft. Wil je weten hoe dat gaat, en waar ze zich door laat inspireren? Of ben je benieuwd hoe het is om naar een FACTS of Comic Con te gaan? Gaia vertelde het ons. Neem een kijkje op de gesprekspagina voor haar antwoorden op onze vragen.

Afkomstig uit Japan

Cosplay is afkomstig uit Japan en de term werd geïntroduceerd door game-ontwerper Takahashi Nobuyuki in de jaren 80. Cosplay wordt meestal gelinkt aan Japanse anime, manga en videogames, maar het is ondertussen populair over heel de wereld. Het verkleden en inleven is dus niet beperkt tot de Japanse cultuur. Fans maken hun eigen kostuums geïnspireerd op hun favoriete manga (Japans stripboek), comic (Amerikaanse variant van het stripverhaal), film, videogame, serie of anime (Japanse animatiefilm). Harley Quinn, een fictieve schurk uit het DC Comics-universum, Harry Potter of een personage uit de Doctor Who-serie zijn populaire personages te cosplayen  

Meer dan een kostuum alleen

Over de hele wereld komen cosplayers samen op conventies om hun liefde voor bepaalde series, games, comics of films met elkaar te delen. In België is FACTS (INTERVIEW? )de grootste conventie, die wordt twee keer per jaar in Gent georganiseerd. FACTS is een acroniem van Fantasy, Animation, Comics, Toys & Sciencefiction. Op zo’n conventie worden er een heleboel activiteiten rond populaire fantasy, anime en games georganiseerd. Je kan deelnemen aan wedstrijden, je favoriete acteurs en actrices ontmoeten, handtekeningen verzamelen en andere cosplayers leren kennen. Het is een internationaal evenement waar cosplayers uit andere landen ook naar toe komen. Cosplay is onherroepelijk verbonden met evenementen waarbij de kostuums getoond worden aan anderen. Het groepsgevoel dat hieruit ontstaat, is belangrijk.  

Ook Pieter neemt trouw deel aan FACTS. We spraken met hem over zijn passie voor cosplay. Hij mag dan wel een vaste baan op kantoor hebben, maar zijn ware persoonlijkheid komt tot leven wanneer hij in de huid kruipt van zijn favoriete personages. Pieter is niet zozeer een maker van kostuums, maar eerder een performer die geniet van het aankleden en zichzelf uitdrukken als zijn favoriete personages, variërend van Thor tot Ace Ventura. Hij is een regelmatige deelnemer aan cosplay-fotoshoots en trekt vaak de aandacht van andere cosplayers en fans. Door zijn deelname aan fotoshoots, heeft hij al veel vrienden gemaakt in de cosplaygemeenschap en heeft hij zichzelf kunnen ontwikkelen in zijn passie.

Cosplay en acteren

Cosplayen als superhelden

Creatieve en sociale hobby

Waarom kiezen mensen voor cosplay als hobby? Je waant jezelf even in een andere wereld. Je kan even ontspannen en genieten na een stressvolle werk- of schoolweek. Andere kiezen ervoor om zo goede doelen te steunen of andere mensen blij maken met hun cosplay. Tot slot is het gevoel van betrokkenheid en samenhorigheid een belangrijke factor. Je bent fan van dezelfde serie of film en kan je enthousiasme delen met gelijkgezinden.  

Cosplay is dus een creatieve èn een sociale hobby. Jong en oud kunnen hun vaardigheden, creativiteit, inlevingsvermogen en enthousiasme tentoonstellen.   

Meer informatie en verantwoording

Afbeeldingen

De afbeeldingen genummerd op volgorde van boven- tot onderaan de pagina:

  1. (bannerafbeelding) Cosplayen als Gryffindor-student, van Harry Potter. Mikhail Nilov, via: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/iemand-vrouw-model-jong-8390901/
  2. Cosplay en acteren. Muhammad Faiz Zulkeflee, 13-11-2019, via: https://unsplash.com/photos/p-yGtLN-GKA
  3. Cosplayen als superhelden. Kashawn Hernandez, 18-11-2020, via: https://unsplash.com/photos/aLmK7pF3s7M

Artikelen

  • Kimberley, G. ‘How a true fan expresses his love… Een kwantitatief onderzoek naar het participatiegedrag van Vlaamse fans van televisieseries.’ Masterproef, UGent, 2015. 
  • Meijer, M. ‘Religieuze aspecten binnen het fantasy fandomfenomeen.’ Masterproef, Universiteit Utrecht, 2017.  

Webpagina's