Slotdag MamaMito: vrouwen, verhalen en verwantschappen

Op zaterdag 16 november vond de langverwachte MamaMito-slotdag plaats. Meer dan 300 deelnemers van het project zakten af naar het Zoölogisch Instituut in Leuven. Het was een dag vol warme herinneringen aan het project en inspirerende ervaringen.  

DANKBAARHEID EN VERBINDING

MamaMito is een burgerwetenschapsproject rond genetische genealogie. Het project moedigde Vlamingen aan om op zoek te gaan naar hun voormoeders en zo verwantschappen via de maternale lijn in kaart te brengen. Omdat stamboomonderzoek vaak een mannelijke stempel draagt, wou MamaMito inzichten verwerven over genetische informatie die enkel via de moeder doorgegeven wordt.   

Op de slotdag presenteerden Prof. dr. Maarten Larmuseau (Laboratorium voor Menselijke Genetische Genealogie - KU Leuven), dra. Maite De Beukeleer (KU Leuven) en collega Elvire de belangrijkste resultaten. Ze deelden de hoogtepunten, van de ontstaansgeschiedenis tot interessante cijfers en grappige anekdotes met deelnemers. Het publiek genoot zichtbaar en herkende zichzelf in de verhalen.  

Ook tijdens de receptie heerste een gezellige drukte. Velen spraken enthousiast over hun voormoeders, ontdekten onverwachte familiebanden en inspireerden elkaar met persoonlijke ervaringen. 

“Mijn man en ik kijken er naar uit om de verhalen van anderen te horen.” - Pauline, deelnemer van het MamaMito-project

DE WETENSCHAP ACHTER MAMAMITO

Elvire zette de cijfers achter het project op een rijtje. Meer dan 60% van de deelnemers waren vrouwen en jonger dan 50 jaar - een leeftijdsgroep die doorgaans moeilijk te bereiken is binnen de genealogie. Maite pikte hierop in met de vraag “is genealogie enkel voor mannen?” Ze benadrukt dat vrouwelijke genealogen er altijd al waren, maar dat MamaMito hen meer zichtbaarheid heeft gegeven. Ze noemt dit “het MamaMito-effect". Keynote speaker Maarten lichtte tot slot de wetenschappelijke resultaten van het project toe. 

EEN NIEUWE BLIK OP DE TOEKOMST

Wat betekent het MamaMito-project voor de toekomst? Het project onderstreepte het onmisbare belang van burgerwetenschappers in wetenschappelijk onderzoek. Zo waren het de burgerwetenschappers die de basis legden voor de MamaMito-database, door hun stamboom te onderzoeken en maternale afstammingslijsten op te stellen. Daarnaast opende het ook deuren voor een samenwerking tussen verschillende disciplines.  

Maar het meest bijzondere resultaat van MamaMito is wellicht hoe het genealogen verbond met hun voormoeders. Het bewees dat je ook vanuit een maternale lijn aan stamboomonderzoek kan beginnen. 

EEN NIEUWE BLIK OP HET VERLEDEN

Als het MamaMito-project ons iets geleerd heeft, dan is het dat we meer kunnen ontdekken als we familieonderzoek eens met een andere blik bekijken. De duizenden vrouwelijke genealogen die België rijk is én hun voormoeders zijn divers en verbergen tal van boeiende verhalen. Durf naar vrouwen te kijken en te erkennen dat ook zij belangrijke dingen hebben gedaan. Met deze nieuwe blik op het verleden, wordt mogelijk ook een nieuwe deur geopend naar de toekomst.   

Zoals deelnemer Gina het passend samenvatte: “Het is mooi dat de vrouwen in de stamboom eens in het zonnetje staan.” 

GENIET NA EN BEKIJK DE FOTO'S

MamaMito is een burgerwetenschappelijk project van het Laboratorium voor Menselijke Genetische Genealogie - Departement Menselijke Erfelijkheid (KU Leuven), Histories vzw, VUB,meemoovzw en Familiekunde Vlaanderen vzw. Dit project ontving subsidies van EWI-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid.