Hoe ziet familiegeschiedenis er vandaag uit? En hoe gaan we er morgen mee aan de slag? Wil je ontdekken hoe moderne technologieën en digitale bronnen het speuren naar je voorouders makkelijker maken? Dan mag je de tweede editie van het evenement Familiegeschiedenis vandaag en morgen niet missen!
Tijdens dit online evenement nemen experten uit verschillende domeinen je mee in de fascinerende wereld van familiegeschiedenis. De rode draad? Genealogische bronnen en hun ontsluiting. De experts bespreken recente evoluties en nieuwe onderzoeksbronnen die je kunnen helpen om jouw stamboom verder uit te diepen. Bovendien lanceert Familiekunde Vlaanderen het gloednieuwe zoekplatform Octopus.
Bekijk hier het volledige programma.
WAAR EN WANNEER?
Donderdag 22 mei 2025 van 13u30 tot 17u00, online via Zoom.
VOOR WIE?
Iedereen met een interesse in familiegeschiedenis is welkom, met of zonder voorkennis.
SCHRIJF JE IN
Inschrijven is gratis maar verplicht en kan tot 24 uur voor het evenement via dit inschrijvingsformulier. Voor dit evenement gelden onze annuleringsvoorwaarden.
PROGRAMMA
Tijdens dit evenement delen verschillende sprekers hun inzichten over de laatste ontwikkelingen in familiegeschiedenis, elk vanuit hun eigen expertise.
- De (on)toegankelijke gerechtelijke dossiers over collaboratie tijdens WOII
Herman Van Goethem
De meer dan 400.000 bewaarde gerechtelijke dossiers zijn een gigantische bron van informatie. Anders dan in het buitenland, wil Justitie deze dossiers niet zomaar vrijgeven. Enerzijds is het een lange en moeilijke weg om inzage te bekomen, anderzijds is inzage in deze documenten vaak heel verhelderend en van de aard om vele verhalen bij te stellen.
- Een ‘crimineel’ in de familie?!
An Vandenberghe en Paul Drossens
Heeft je overgrootmoeder ooit in de gevangenis gezeten? Waarom moest je grootnonkel voor de rechter verschijnen? Duik in je verleden en ontdek met welke archieven en tools je kleine en grote ‘criminelen’ in je familie kan opsporen.
An en Paul tonen je ook de eerste resultaten van de OUTLAW-databank, de grootste ‘boevenbank’ van België voor de 19de en het begin van de 20ste eeuw.
- AGATHA, de online zoekmachine van het Rijksarchief
Annelies Coenen
Het Rijksarchief zet zich al jaren in om bronnen dichter bij onderzoekers te brengen. Op 11 juni 2024 zette het Rijksarchief een grote stap vooruit met de lancering van AGATHA!
AGATHA is een gloednieuwe zoekomgeving die genealogische en archivalische zoekmachines combineert. Benieuwd hoe het werkt? Ontdek het op 22 mei.
- Migranten ‘in de papiermolen’: de dossiers van de Vreemdelingenpolitie

© Rijksarchief
Filip Strubbe
Het Algemeen Rijksarchief bewaart bijna 7 km aan individuele vreemdelingendossiers (1836-1959). Dit archief behoort tot de meest geraadpleegde bestanden van de instelling.
De reden? De dossierreeks vormt een unieke en essentiële bron voor zowel genealogisch als historisch onderzoek naar de migratiegeschiedenis van ons land. Samen met spreker Filip Strubbe duik je dieper in deze dossiers. Daarnaast verwerf je boeiende inzichten en krijg je handige tips.
- Octopus, het genealogische zoekplatform van Familiekunde Vlaanderen
Rik Van der krieken
Familiekunde Vlaanderen lanceert het zoekplatform Octopus. Leer meer over het zoekplatform en ontdek hoe je met één klik bidprentjes en rouwbrieven van verschillende regionale afdelingen doorzoekt. In de toekomst worden ook parochieregisters, burgerlijke stand en andere genealogische documenten die nog niet ontsloten zijn opgenomen.
- AI-Tools voor de moderne stamboomonderzoeker
Peter Eyckerman
Benieuwd hoe AI-tools je stamboomonderzoek kunnen ondersteunen? Peter Eyckerman legt uit welke tools je kan gebruiken en hoe je ze slim inzet in je eigen genealogisch onderzoek. Van transcriptie en fotoanalyse tot ondersteuning bij genealogisch onderzoek, deze digitale assistenten maken je genealogisch onderzoek een stuk efficiënter.
- Voorkinderen en hun vermeende vaders: wat genealogie, geschiedenis en genetica ons bijbrengen
Brecht Liefsoens
Deze lezing van Brecht Liefsoens onderzoekt de illegitimacy boom in de negentiende eeuw, waarbij veel voorkinderen voorkwamen in Vlaanderen. Vanuit een gezamenlijke benadering van genealogie, geschiedenis en genetica, ontstaan er nieuwe inzichten over biologische afstamming en vaderschap uit die tijd.
- Ontdek waaraan je voorouders overleden zijn
Sarah Heynssens
Het Antwerpse doodsoorzakenregister, met overlijdensgegevens van 1820 tot 1946, is nu online beschikbaar. Sarah vertelt je welke gegevens je kan terugvinden in deze bron en hoe je ze kan raadplegen. Heb je geen Antwerpse voorouders? Geen probleem. Zo bieden veel andere steden en gemeenten ook bronnen aan voor het onderzoeken van doodsoorzaken. Samen met Sarah ontdek je waaraan je voorouders overleden zijn.
- MamaMito: wat leerden we door moederlijnen genetisch met elkaar te verbinden?
Maarten Larmuseau
In het burgerwetenschappelijk project MamaMito gingen duizenden Vlamingen op zoek naar de stamlijn van hun voormoeders. Een honderdtal deelnemers vonden een verre verwant in hun directe moederlijke lijn, bevestigd via het moederlijke mitochondriaal DNA.
Leer meer over het belang van dit project voor de genealogie en ontdek de mooie resultaten die ontstaan wanneer je papieren bronnen combineert met genetische gegevens.
- Tussen paradijs en slagveld – een familiegeschiedenis
Lieve Joris

De werkkamer van Lieve, aan het begin van haar familieonderzoek.
Lieve Joris was de middelste in een woelig gezin van negen. Nadat zij in haar eerdere boeken de wereld verkende, exploreerde zij in Terug naar Neerpelt (2018) en Hildeke (2022) het Vlaanderen van haar jeugd. Ze vertelt over wat zij ontdekte toen ze het familiearchief met brieven, foto’s en cassettebandjes van zolder haalde. En hoe zussen, broers, oude tantes, heemkundige kringen én een wijze gepensioneerde psychiater haar hielpen bij het schrijven van haar verhaal.
NOG VRAGEN?
Contacteer Jan Geypen:
- jan.geypen@histories.be
- 0468 25 83 81
ORGANISATIE EN PARTNERS
Familiekunde Vlaanderen & Histories
Zien we jou op donderdag 22 mei 2025 van 13u30 tot 17u00, online via Zoom?