Achter de schermen bij Histories: Rob Bartholomees

Foto Rob

Met meer dan 12 jaar ervaring in de erfgoedsector, heeft Rob al heel wat wateren doorzwommen. Gedreven door zijn eigen vrijwilligerservaring bij de Koninklijke Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren, startte hij zijn carrière bij Heemkunde Vlaanderen waar hij werkte rond verjonging en communicatie. Nu richt hij zich op de digitale transformatie bij erfgoedverenigingen. 

JE HOUDT JE BEZIG MET DIGITALE TRANSFORMATIE VOOR ERFGOEDVERENIGINGEN EN -VRIJWILLIGERS. WAT HOUDT DIT IN EN WAAROM IS DIT ZO BELANGRIJK?

Onze maatschappij evolueert enorm: er worden meer en meer digitale vaardigheden gevraagd van mensen, alles wordt digitaal – denk maar aan historische bronnen die volop gedigitaliseerd worden – en ook de overheid communiceert meer digitaal. Een goed voorbeeld daarvan is het Verenigingsloket dat ze recent lanceerde. Daarom vinden wij het belangrijk om erfgoedvrijwilligers hierin zo goed mogelijk te ondersteunen.  

Niet alleen omdat het ‘moet’, maar ook omdat er ook veel voordelen aan zijn. Digitale processen zijn efficiënter en nemen minder tijd in beslag. Niet iedereen is zich daarvan bewust en de drempel lijkt soms groot. Die drempel willen we dan ook graag verkleinen.  

HOE DOE JE DAT?

Een jaar geleden lanceerden we Digitaal Werken. Dit programma omvat al onze activiteiten die op een of andere manier bijdragen aan de digitale transformatie. Dat kan gaan van vormingen en projecten tot databanken en begeleidingen, zoals het lerend netwerk rond QGIS.  

Daarnaast hebben we ook Spraakmakers in het leven geroepen. Spraakmakers staat voor spraakmakende digitale onderwerpen. In deze reeks zoomen we in op digitale trends en onderzoeken we wat de meerwaarde van bepaalde technologieën kan zijn voor de erfgoedvrijwilliger. Niet alle digitale ontwikkelingen bieden namelijk een voordeel voor erfgoedverenigingen.  

WAT BRENGT 2025 VOOR JOU?

De komende maanden gaan we nog enkele interessante digitale thema’s verkennen zoals artificiële intelligentie en vrije kennis. Vrije kennis is een verzamelterm voor vrij bruikbare kennis, zonder auteursrechten of restricties. Daarnaast kijken we ook naar manieren om deze kennis bij de erfgoedvrijwilligers te brengen. Dat kan via praktijktips op onze website, online webinars of eventueel zelfs een studiedag … 

WELKE DIGITALE THEMA’S DAGEN JOU ZELF HET MEESTE UIT?

Onderwerpen zoals artificiële intelligentie en augmented reality zijn voor mij ook nieuw, dus dat is plezant om rond te werken. Maar vrije kennis ligt me nauw aan het hart. Ik vind het belangrijk om kennis zo toegankelijk mogelijk te maken. 

TOT SLOT: HEB JIJ NOG TIPS OF ADVIES VOOR ERFGOEDVRIJWILLIGERS?

Wees niet bang om te experimenteren en laat je niet afschrikken door onbekende technologieën. Het punt waarop dingen interessant worden is voor iedereen verschillend. Er bestaat niet één juiste methode.