Hendrik Vandeginste zet zich al jaren in voor erfgoedvrijwilligers. Bij Histories zet hij onder meer zijn schouders onder de artikelendatabank en lerende netwerken rond collectiebeleid. Hij breekt ook een lans voor erfgoedvrijwilligers binnen wetenschappelijk historisch onderzoek. We voelden hem deze zomer even aan de tand.
BINNEN HISTORIES BEN JE O.A. BEZIG MET HISTORISCH ONDERZOEK. HOE PAK JE DAT AAN?
We geven tips aan erfgoedvrijwilligers over bronnenonderzoek: hoe haal je gegevens uit bronnen? Hoe interpreteer je die? Een voorbeeld is een cursusreeks opgezet rond onderzoek naar doodsoorzaken.
Histories geeft ook tips rond hoe je met je eigen onderzoek naar buiten kan komen. Al deze kennis wordt gebundeld in praktijktips of online video’s die je via onze website kan bekijken.
BURGERWETENSCHAPPEN EN ERFGOEDVRIJWILLIGERS ZIJN NAUW VERBONDEN. WAAROM VIND JIJ DAT VRIJWILLIGERS MEER WAARDERING VERDIENEN BINNEN DIT DOMEIN?
We proberen meer aandacht te krijgen voor wat vrijwilligers kunnen betekenen voor historisch onderzoek. Er wordt vaak beroep gedaan op vrijwilligers om teksten te transcriberen of bronnen te verwerken, maar minder om deze inhoudelijk te interpreteren of analyseren. We vinden echter dat vrijwilligers ook zelf conclusies kunnen trekken, iets dat ze al doen binnen hun eigen onderzoek en waar ze dus soms al ervaring mee hebben.
Het Rijksarchief bewaart bijvoorbeeld duizenden pardonbrieven waarin het relaas van het misdrijf staat opgetekend. Deze brieven bieden een unieke blik op alledaagse lokale geschiedenis. Vrijwilligers zetten deze teksten, geschreven in 16de- en 17de-eeuwse letters, om in een hedendaags geschrift. Zo worden deze rijke, maar tot nu toe onbekende bronnen beter ontsloten. Iedere vrijwilliger wordt tot slot ook aangezet tot het schrijven van zijn of haar eigen artikel voor een zelf gekozen publicatie.
MET WELKE ANDERE PROJECTEN HOU JIJ JE BEZIG?
Ik ben ook nauw betrokken bij de artikelendatabank. Dit platform ontsluit meer dan 200 tijdschriften en jaarboeken van erfgoedvrijwilligers, en dat op artikelniveau. Via deze databank maken we niet alleen het huidig onderzoek van erfgoedvrijwilligers beter zichtbaar, maar zorgen we er ook voor dat je je makkelijk kan laten inspireren voor eigen onderzoek.
JE HEBT ENKELE INTERESSANTE SESSIES VOORBEREID VOOR HET FESTIVAL IN SEPTEMBER. NAAR WELKE SESSIE KIJK JE HET MEESTE UIT?
Ik ben benieuwd naar de werksessie rond digitale lijsten en databanken. Met de komst van de computer kunnen we datasets aanmaken, maar waarvoor kan je die gebruiken en hoe kan je die inschakelen voor je onderzoek? Dat zijn interessante vragen. Ik kijk ook heel erg uit naar het panelgesprek rond de collectie van de toekomst en de lezingen rond de artikelendatabank en Wikimedia Commons. Dat is een online platform waar je een schat aan foto’s terugvindt die je kan gebruiken voor je publicaties.
TOT SLOT: HEB JIJ NOG ADVIES VOOR ERFGOEDVRIJWILLIGERS?
Durf van de gekende banen afwijken. Misschien moet je je onderzoek eens op een andere manier aanpakken: dat kan dan gaan over het onderwerp, maar ook over de manier waarop je je onderzoek doet.