Basiscursus metaalvondsten reinigen en bewaren

Hoe kan je op een effectieve manier je metaalvondsten reinigen? En hoe kan je ze daarna ook duurzaam bewaren? Zit je als metaaldetectorist met zo’n vragen, dan is deze vorming iets voor jou!

Els Tielemans, conservator bij IOED Erfpunt, deelt haar ervaring met metaalconservatie tijdens deze lezing. Achteraf kan je op speed-advies gaan bij haar en gerichte vragen stellen over jouw eigen vondsten.

Opgelet:

\ Mensen die zich inschrijven voor deze cursus krijgen voorrang bij de vervolgworkshop op 27 april 2024. Tijdens deze workshop wordt de theorie omgezet in de praktijk!
\ Je mag vondsten meenemen naar de vorming, maar we vragen om er maximaal twee mee te brengen.
\ Er zijn maar 15 plaatsen beschikbaar, schrijf je dus snel in!

Lesgever

Els Tielemans, IOED Erfpunt

Waar en wanneer?

Zaterdag 16 maart 2024, Locatie Erfpunt, ingang via parking Zwijgershoek Sint-Niklaas, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas

Onthaal vanaf 13u30, start om 14u en einde voorzien rond 16u

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vorming bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Anouk Hazelof op anouk.hazelof@histories.be of op telnr. 0492 11 66 18.

Distill-a-thons: schrijf mee over de geschiedenis van jeneverstokerijen

Postkaart met afbeelding van een groep personen in een stokerij, 1911, Jenevermuseum Hasselt.

Wie het over jenever heeft, moet het ook over jeneverstokerijen hebben. Om de historiek van deze bedrijven niet enkel in het museum, maar ook digitaal in de kijker te zetten, organiseert het Jenevermuseum en haar partners een reeks van distill-a-thons.

Dat zijn schrijfsessies waarin we de vele verhalen over jeneverstokerijen, uit verleden en heden, naar Wikipedia overbrengen. We maken je niet alleen wegwijs in de online encyclopedie, maar je krijgt ook de kans om in de wereld van de jeneverstokerijen te duiken en jouw kennis te delen en meer bekendheid te geven. Eerder waren er al distill-a-thons in West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en in het Jenevermuseum die focussen op stokerijen in Limburg.

Verlekkerd op jenever en zin om mee de geschiedenis van stokerijen neer te pennen? Schrijf je dan zeker in voor één of meerdere distill-a-thons!

De volgende schrijfsessie focust op:

stokerijen in Limburg

 • Distill-a-thon 10: 13 juni 2024 van 10u30 tot 16u in Jenevermuseum Hasselt

PRIJS

Gratis

BEGELEIDERS

Inge Huskens en Joanie Dehullu (Jenevermuseum Hasselt), Geert van Pamel (Wikimedia Belgium), Lisa Tijtgat en Hendrik Vandeginste (Histories)

EXTRA INFORMATIE

 • Indien je een laptop, oplader en muis hebt, gelieve deze mee te brengen.
 • Voor meer informatie kan je terecht bij Inge Huskens of inge.huskens@hasselt.be.
Laptop beurs Histories Festival

Duurzaam digitaal werken

Laptop beurs Histories Festival

Tips voor niet-professionele spelers om hun documenten te bewaren

Binnen je organisatie maak je digitale documenten aan. Maar hoe zorg je ervoor dat je samen overzicht houdt van wat er aanwezig is (bijvoorbeeld afspraken rond bestandsnamen, gemeenschappelijke mappenstructuur,…)? En hoe zorg je ervoor dat je documenten zo opslaat dat je beter gewapend bent tegen verandering van programma’s en andere ontwikkelingen? Hoe deel je informatie op een correcte manier?

 • Op het einde van deze vorming krijg je tips over hoe je een betere digitale werking kan bereiken.
 • Via een oefening willen we stil staan bij hoe je kan komen tot een effectieve verandering in je eigen omgeving.

Lesgever

Een medewerker van één van de deelnemende organisaties

Waar en wanneer?

De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties. Het gaat telkens om dezelfde vorming die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Een laptop hoef je niet mee te brengen.

 • dinsdag 19 maart 2024, 19u00 tot 21u00, Stadsarchief Hasselt, leeszaal, Rederijkersstraat 42, 3500 Hasselt 
 • woensdag 8 mei 2024, 18u00 tot 21u00, Abdij van Bornem, Kloosterstraat 71, 2880 Bornem.

Meer informatie?

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@histories.be of 015 80 06 30.

Inspiratie voor het (budgetvriendelijk) organiseren van erfgoedactiviteiten: van tentoonstellen tot meer!

Hoe kan je met een minimum aan mogelijkheden een maximum effect bereiken met je erfgoedactiviteit? Want dat willen we allemaal! In deze vorming reiken we ideeën aan hoe je met een beperkt budget toch een tentoonstelling kan organiseren. Maar we denken ook veel verder dan dat: welke andere soorten activiteiten kan je nog organiseren? Want die denkoefening is vooral interessant voor wie ook eens een ander/nieuw publiek wil bereiken. In deze vorming werken we aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, én aan de hand van plannen en ideeën van de deelnemers aan deze vorming.

LESGEVERS

Hildegarde Van Genechten is adviseur participatie en educatie bij FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Zij legt zich in het bijzonder toe op publiekswerking van erfgoedorganisaties voor onder meer scholen, families, en kinderen en jongeren in de vrije tijd; en verdiept zich graag in processen van cocreatie en methodieken die het publiek op een actieve en interactieve manier kunnen betrekken.

Monique Verelst is adviseur musea en museografie bij FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Ze is er o.a. aanspreekpunt voor vragen rond museografie of scenografie van vaste of tijdelijke collectiepresentaties en hoe deze producties te verduurzamen.

WAAR EN WANNEER?

 • Maandag 24 juni 2024 – 19u – 21u30 – Administratief Centrum De Zevenster (zaal De Eik), Markt 7A, 3080 Tervuren
  i.s.m. Vrijetijdsregio Druivenstreek als lokale partner 

PRIJS

Het inschrijvingsgeld per vormingsavond bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

MEER INFORMATIE?

Contacteer Daphné Maes via daphne.maes@histories.be.

Copyright afbeelding: Jessica Ruscello (Unsplash)
Vorming documentaire collectie

Inspiratiesessie: Hoe kan je documentaire collectie mee evolueren in een snel veranderend landschap?

Vorming documentaire collectie

Als erfgoedvereniging verzamel je documenten die je vervolgens verwerkt in een inventaris. Je zorgt dat mensen via die documenten de geschiedenis van je omgeving en regio beter leren kennen. Maar is de manier waarop je te werk gaat nog wat je erfgoedvereniging in de toekomst nodig heeft om te slagen in jullie doelstelling(en)? Verzamelen jullie wel datgene waardoor jouw vereniging een meerwaarde biedt?

Een antwoord op die vragen verzin je niet zomaar. Tijdens deze vorming schetsen we evoluties, leren we van interessante voorbeelden en doen we inspiratie op voor de toekomst van de eigen collectie. Misschien ben je nog niet begonnen met het documenteren?  Dan is het ook van belang om zelf te bepalen waar je de toekomst van de collectie van je vereniging ziet.

Na deze vorming:

 • heb je inspiratie om te bepalen wat en hoe je in je vereniging verzamelt en documenteert
 • kan je formuleren waarom je een meerwaarde creëert met een bepaald collectie-onderdeel

Waar en wanneer?

Het gaat over dezelfde inspiratiesessie die op verschillende locaties wordt aangeboden:

 • Donderdag 14 maart 2024 van 19u tot 21u, in Documentatiecentrum HGSG, Dorpstraat 34, 3730 Hoeselt
  i.s.m. Erfgoed Haspengouw als lokale partner
 • Maandag 18 maart 2024 van 19u tot 21u, in InnovOcean Campus, Jacobsenstraat 1, 8400 Oostende
  i.s.m. Erfgoedcel Kusterfgoed als lokale partner
 • Dinsdag 26 maart 2024 van 19u tot 21u, in Zaal Roeland, Duffelsesteenweg 1, 2547 Lint
  i.s.m. Erfgoedcel ZUIDRAND als lokale partner

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vormingsavond bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@histories.be of op 0495 56 12 44.

Uitwisselmoment Buurten met erfgoed

Buurten met erfgoed is een traject dat leerkrachten van de tweede graad lager onderwijs of van het secundair onderwijs in een gemeente of stad samen doorlopen met lokale erfgoedpartners zoals musea, archieven, vrijwilligersverenigingen enzovoort. Een schooljaar lang ontmoeten ze elkaar en werken ze samen aan lesactiviteiten voor kinderen en jongeren. Centraal staat het erfgoed in de buurt van de school. Het doel is dat kinderen en jongeren dat erfgoed zien en ontdekken. In elke buurt is immers een schat aan erfgoed aanwezig. Alleen is dat niet altijd (even goed) gekend bij leerkrachten en leerlingen. Buurten met erfgoed kan hen hierin ondersteunen.

Je nam eerder al deel aan een train-de-trainer Buurten met erfgoed, of meer nog, je was zelf misschien al initiatiefnemer of trekker van één of meerdere Buurten met erfgoedtrajecten?

Dan nodigen we je graag uit op ons uitwisselingsmoment voor trekkers en begeleiders van Buurten met erfgoedtrajecten op 14 maart 2024, van 13u30 tot 16u bij Histories te Brussel.  

Het doel is om aan elkaar te vertellen over de ervaringen of plannen met Buurten met erfgoed. We gaan samen in op zowel trajecten basisonderwijs als op trajecten secundair onderwijs. Want misschien volgde je ooit de train de trainer voor basisonderwijs, maar ben je benieuwd naar de aanpak voor secundair onderwijs? We brengen het zeker aan de orde! Daarnaast nemen we tijd om in te gaan op jullie verhaal, of op vragen en uitdagingen die leven.
Zo willen we verder uitwisselen met elkaar over wat goed gaat, en wat misschien nog moeilijk is. We zijn ervan overtuigd dat we heel wat kunnen delen met, en leren van elkaar!

Moderatie

Het uitwisselmoment wordt begeleid door partners vanuit de stuurgroep Buurten met erfgoed, waaronder Daphné Maes (Histories), Poli Roumeliotis (projectcoördinator Buurten met erfgoed secundair) en Hildegarde Van Genechten (FARO).

Waar en wanneer?

Donderdag 14 maart 2024 – van 13.30 tot 16.00 uur – Locatie Histories, bij Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel

Inschrijven

Deelnemen is gratis, maar graag inschrijven via een mailtje aan hildegarde.vangenechten@faro.be

Meer informatie?

Contactpersoon bij Histories: daphne.maes@histories.be
Zie ook www.buurtenmeterfgoed.be

Een groep mensen rond een tafel

Vormingstraject: Vrijwilligers rekruteren en motiveren voor lokale erfgoedverenigingen 

Het is niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. Jonge vrijwilligers aantrekken lijkt nog moeilijker. En als je dan die witte raaf gevonden hebt, hoe hou je die dan aan boord? Hoe doe je dat trouwens ook in deze steeds wisselende tijden? Het vormingstraject ‘Vrijwilligers rekruteren en motiveren in lokale erfgoedverenigingen en -organisaties’ onder leiding van Histories speelt in op deze vragen.

Het is meer dan een vorming: het is een parcours waarin je zelf – samen met andere erfgoedverenigingen – aan de slag gaat. Naast vorming, workshops, uitwisseling van ervaring en goede voorbeelden werk je zelf aan opdrachten. Je denkt samen met andere erfgoedverenigingen na over jullie vernieuwing. Op het einde van het traject heb je een ruw plan voor het vrijwilligersbeleid in je eigen vereniging én heb je andere erfgoedverenigingen met gelijkaardige noden (en oplossingen) leren kennen. Ga de uitdaging aan en werk met dit traject aan een oplossing voor je organisatie. Zo vlieg je er na deze vorming met frisse moed weer in.

Vorige jaren ging deze vorming digitaal door, dit najaar doen we eens een fysieke editie in het Meetjesland. Laat gerust alvast weten via daphne.maes@histories.be mocht je interesse hebben in een volgende online vormingsreeks, dan kunnen we bijvoorbeeld ook rekening houden met jouw agendavoorkeuren.

Lesgever

Daphné Maes (consulent Histories)

Wanneer en waar?

Donderdag 19 oktober 2023, 19u30-22u00, ArtA’A in Aalter – Forum 2 (Stationsplein 25, 9880 Aalter)
Donderdag 9 november 2023, 19u30-22u00, Galgenhof in Eeklo (Galgenstraat 60, 9900 Eeklo)
Donderdag 7 december 2023, 19u30-22u00, Buurthuis Lodewijk in Bassevelde (Landsdijk 72, 9968 Assenede)
Donderdag 11 januari 2024, 19u30-22u00, Sint-Ghislenuskerk in Waarschoot (Schoolstraat, 9950 Lievegem)

Prijs

Het inschrijvingsgeld is 16 euro voor het vormingstraject als je zelf erfgoedvrijwilliger (of student) bent of het traject in je vrije tijd volgt. Andere deelnemers betalen 50 euro. Erfgoedvrijwilligers uit het Meetjesland kunnen gratis deelnemen: Comeet betaalt de deelname. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod te participeren, behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken. Inschrijven kan door het inschrijvingsformulier in te vullen. Een collega laat je weten of er nog plaats is en geeft je de juiste betalingsinformatie.

Meer informatie?

Contacteer Daphné Maes op  daphne.maes@histories.be.

Een groep mensen rond een tafel

Vrijwilligers rekruteren en motiveren voor lokale erfgoedverenigingen 

VORMINGSTRAJECT

Het is niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. Jonge vrijwilligers aantrekken lijkt nog moeilijker. En als je dan die witte raaf gevonden hebt, hoe hou je die dan aan boord? Hoe doe je dat in deze wisselende tijden? Het vormingstraject ‘Vrijwilligers rekruteren en motiveren in lokale erfgoedverenigingen en -organisaties’ onder leiding van Histories speelt in op deze vragen.

Het is meer dan een vorming: het is een parcours waarin je zelf – samen met andere erfgoedverenigingen – aan de slag gaat. Naast vorming, workshops, uitwisseling van ervaringen en goede voorbeelden werk je zelf aan opdrachten. Je denkt samen met andere erfgoedverenigingen na over jullie vernieuwing. Op het einde van het traject heb je een ruw plan voor het vrijwilligersbeleid in je eigen vereniging én heb je andere erfgoedverenigingen met gelijkaardige noden (en oplossingen) leren kennen. Ga de uitdaging aan en werk met dit traject aan een oplossing voor je organisatie. Zo vlieg je er na deze vorming met frisse moed weer in.

Dit voorjaar organiseren we dit traject in Brussel. Omdat Brussel en omgeving enkele specifieke uitdagingen hebben zal het Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel in een extra sessie op dinsdagavond 4 juni hier uitleg en tips over geven. Ze geven ook mee hoe ze jou hierbij kunnen ondersteunen.

De voorbije jaren ging deze vorming digitaal door. Sinds 2023 doen we terug fysieke edities. Laat gerust weten mocht je interesse hebben in een volgende online vormingsreeks, dan kunnen we rekening houden met jouw agendavoorkeuren. Contacteer Daphné Maes via daphne.maes@histories.be.

LESGEVERS

Daphné Maes (medewerker Histories) en Barbara Fruyt (educatief- en netwerkmedewerker Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel) 

PRIJS

Het inschrijvingsgeld is 31 euro voor het vormingstraject als je zelf erfgoedvrijwilliger (of student) bent of het traject in je vrije tijd volgt. Andere deelnemers betalen 65 euro. Je krijgt, gezien het vroege avonduur, een drankje en sandwiches/boterhammen aangeboden tijdens de pauze. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod te participeren, behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken.

© Anniek Elegheert

Wachtlijst: Workshop metaalvondsten reinigen en bewaren

© Anniek Elegheert

© Anniek Elegheert

Weet je niet hoe je aan het reinigen van je metaalvondst moet beginnen? Vraag je je af welke soort hulpmiddelen je het beste kan gebruiken? Volg dan zeker deze workshop over het reinigen en bewaren van metaalvondsten! Els Tielemans, conservator bij IOED Erfpunt, geeft uitleg en ondersteunt je bij het behandelen van je eigen vondst.

Deze workshop is het vervolg van de basiscursus ‘metaalvondsten reinigen en bewaren’ die plaatsvindt op 16 maart.

Opgelet:
\ Je mag je eigen vondsten meenemen naar de vorming, maar we vragen om er maximaal twee mee te brengen. Bij voorkeur neem je objecten uit zilver- of koperlegering mee.
\ Er zijn maar 15 plaatsen beschikbaar, schrijf je dus snel in!

Lesgever

Els Tielemans, IOED Erfpunt

Waar en wanneer?

 • Zaterdag 27 april 2024, Locatie Erfpunt, ingang via parking Zwijgershoek Sint-Niklaas, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas
 • Onthaal vanaf 13u30, start om 14u en einde voorzien rond 16u

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vorming bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Anouk Hazelof op anouk.hazelof@histories.be of op telnr. 0492 11 66 18.

Twee vrijwilligers bekijken een metaalvondst

Workshop: Hoe fotografeer je archeologische vondsten?

Hoe begin je aan het fotograferen van je archeologische vondsten? En welk materiaal heb je daarvoor nodig? We organiseren in samenwerking met Archeologie in de Kempen een vormingsreeks van vijf onderdelen.  

Op zaterdag 25 mei houden we de derde vorming van deze reeks. Hier leer je archeologische vondsten fotograferen. Specialist Dieter Jehs legt je uit hoe je dit op een duurzame manier kan doen. Je komt meer te weten over belichting, materiaalgebruik, camera’s, het gebruik van gsm’s enzovoort.  

Wil je je eigen vondst meenemen om te fotograferen? Of wil je je eigen foto’s laten nakijken? Dat kan! Zo kan je gerichte vragen stellen en heb je op het einde van de vorming nieuwe tools om zelf aan de slag te gaan. 

Er zijn maar 15 plaatsen beschikbaar, schrijf je dus snel in! 

LESGEVER

Dieter Jehs 

WAAR EN WANNEER?

 • Zaterdag 25 mei 2024
 • Onthaal vanaf 9u30, start om 10u en einde voorzien rond 13u 
 • De Proeverij, Stationsstraat 91, 2440 Geel 

PRIJS

Het inschrijvingsgeld per vorming bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Workshop: Hoe verpak en bewaar je metaalvondsten?

Archeologie in de Kempen: vormingsreeks metaaldetectie workshop II

Hoe begin je aan het verpakken van je metaalvondst? En hoe bewaar je het op een goede manier? We organiseren in samenwerking met Archeologie in de Kempen een vormingsreeks van vijf onderdelen. Op zaterdag 3 februari wordt de tweede vorming van deze reeks gehouden. Hier ligt de focus op het verpakken en bewaren van vondsten. Je leert van specialiste Ansje Cools hoe je dit op een duurzame manier kan doen. Je komt meer te weten over verschillende soorten verpakkingsmateriaal en hoe je deze moet gebruiken. Je kan je eigen vondsten meenemen (max. 2) om gerichte vragen te stellen.

Lesgever

Ansje Cools, specialiste in het conserveren van glas, aardewerk en metaal

Waar en wanneer?

Zaterdag 3 februari 2024 – Onthaal vanaf 9u30, start om 10u en einde voorzien rond 13u

Kempuseum, Mudaeusstraat 2, 2960 Brecht

We ontvangen iedereen in het Kempuseum vanaf 9u30. De vorming zelf zal om 10 uur doorgaan in zaal Uniq (Mudaeusstraat 5), schuin over het museum. Dit is een mooie kans om de archeologische collectie van het Kempuseum te verkennen.

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vorming bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Anouk Hazelof op anouk.hazelof@histories.be of op telnr. 0492 11 66 18