Vrijwilligers rekruteren en motiveren voor lokale erfgoedverenigingen 

Vormingstraject

Het is niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. Jonge vrijwilligers aantrekken lijkt nog moeilijker. En als je dan die witte raaf gevonden hebt, hoe hou je die dan aan boord? Hoe doe je dat in deze wisselende tijden? Het vormingstraject ‘Vrijwilligers rekruteren en motiveren in lokale erfgoedverenigingen en -organisaties’ onder leiding van Histories speelt in op deze vragen.

Het is meer dan een vorming: het is een parcours waarin je zelf – samen met andere erfgoedverenigingen – aan de slag gaat. Naast vorming, workshops, uitwisseling van ervaringen en goede voorbeelden werk je zelf aan opdrachten. Je denkt samen met andere erfgoedverenigingen na over jullie vernieuwing. Op het einde van het traject heb je een ruw plan voor het vrijwilligersbeleid in je eigen vereniging én heb je andere erfgoedverenigingen met gelijkaardige noden (en oplossingen) leren kennen. Ga de uitdaging aan en werk met dit traject aan een oplossing voor je organisatie. Zo vlieg je er na deze vorming met frisse moed weer in.

Dit voorjaar organiseren we dit traject in Brussel. Omdat Brussel en omgeving enkele specifieke uitdagingen hebben zal het Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel in een extra sessie op dinsdagavond 4 juni hier uitleg en tips over geven. Ze geven ook mee hoe ze jou hierbij kunnen ondersteunen.

De voorbije jaren ging deze vorming digitaal door. Sinds 2023 doen we terug fysieke edities. Laat gerust weten mocht je interesse hebben in een volgende online vormingsreeks, dan kunnen we rekening houden met jouw agendavoorkeuren. Contacteer Daphné Maes via daphne.maes@histories.be.

Lesgevers 

Daphné Maes (medewerker Histories) en Barbara Fruyt (educatief- en netwerkmedewerker Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel) 

Prijs

Het inschrijvingsgeld is 31 euro voor het vormingstraject als je zelf erfgoedvrijwilliger (of student) bent of het traject in je vrije tijd volgt. Andere deelnemers betalen 65 euro. Je krijgt, gezien het vroege avonduur, een drankje en sandwiches/boterhammen aangeboden tijdens de pauze. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod te participeren, behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken.

Waar en wanneer

  • Dinsdag 14 mei 2024, 17u15-19u45, zaal Rubens, Locatie Histories bij Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel 
  • Dinsdag 28 mei 2024, 17u15-19u45, zaal Park, Locatie Histories bij Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel 
  • Dinsdag 4 juni 2024, 17u15-19u45, zaal Park, Locatie Histories bij Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel – sessie i.v.m. Brusselse context door Vrijwilligerspunt Brussel 
  • Dinsdag 11 juni 2024, 17u15-19u45, zaal Park, Locatie Histories bij Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel 
  • Dinsdag 25 juni 2024, 17u15-19u45, zaal Park, Locatie Histories bij Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel 

Voor wie?

Medewerkers van vrijwilligersverenigingen die rond erfgoed werken. Je kan maximaal met twee per vereniging inschrijven. Er is plaats voor 15 deelnemers. Het is aan te raden om deze opdrachten uit te werken samen met collega’s uit je vereniging.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.  Een collega laat je weten of er nog plaats is en geeft je de juiste betalingsinformatie.

Meer informatie

Contacteer Daphné Maes op daphne.maes@histories.be. 

Organisatie en partners

Praktisch

Data

14-05-2024 17:15
Brussel

Prijs

36 euro / 80 euro

Lesgever

Daphné Maes (Histories) en Barbara Fruyt (Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel)

Schrijf je in