Vrijwilliger in de kijker – Jean-Claude Pougin

27 februari tot en met 7 maart is het de Week van de Vrijwilliger. Hoog tijd om een aantal vrijwilligers achter de schermen van Histories in beeld te brengen en ze luidkeels te bedanken. Maak kennis met: Jean-Claude Pougin!

Kun je jezelf kort even voorstellen?  

Hallo, ik ben Jean-Claude Pougin, ik ben 61 jaar en ik werk en woon in Landen. Ik ben getrouwd en heb twee volwassen kinderen. Mijn grote passie is het opzoeken en detecteren van de geschiedenis.

Wat doe je als vrijwilliger bij de MEDEA databank?

Ik gebruik MEDEA om mijn vondsten te delen met archeologen die het kunnen gebruiken voor onderzoek.

Wanneer en waarom ben je gestart als vrijwilliger voor de MEDEA databank?

Ik heb sinds een jaar een erkenning als metaaldetectorist van het agentschap Onroerend Erfgoed. Ik meld sinds het begin van mijn zoektochten al mijn vondsten bij het agentschap zowel als ze toe te voegen aan de MEDEA-databank.

Van waar je interesse in erfgoedpraktijken zoals metaaldetectie?

Ik vind het boeiend om samen met de rest van de archeologie- en metaaldetectiewereld verloren objecten uit het verleden op te sporen, te ontdekken en een nieuw leven en verhaal in te blazen voor de toekomst en voor onze kinderen.

Hoe is het om vrijwilliger te zijn in tijden van corona?  

Voor mij veroorzaakt dit geen problemen, ik ga alleen op pad en ben het liefst in de natuur. De dieren houden me wel gezelschap. Toen er een tijdje geleden werd aangekondigd dat we niet mochten gaan zoeken ben ik gewoon thuis gebleven.

Welke ervaringen/anekdotes zullen je bijblijven aan dit vrijwilligerswerk?

Ik vind alle dagen dat ik ga zoeken uitzonderlijk, elke dag dat ik op zoektocht ga heeft zijn eigen verhaal. Ooit ben ik een kleine kudde reeën tegengekomen op enkele tientallen meters afstand van me. Dergelijke wonderlijke momenten blijven me wel bij.

Welke vondst in de MEDEA databank intrigeert je het meest?

Alle vondsten zijn waardevol. Ze hebben namelijk allemaal een verhaal te vertellen. Waar sommige vondsten op het eerste zicht mogelijk weinig informatie bevatten, kan dit voor een ander net een goudmijn zijn aan kennis voor een specifiek onderzoek.

Ook zin om te zoeken? Meer info nodig? Mail naar info@vondsten.be of lees op MEDEA over verantwoorde metaaldetectie.