Kusttradities in Vlaanderen: Strandbloemen maken

Strandbloemen maken

In gesprek met Katrien Vervaele

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Dit keer sprak Histories met Katrien Vervaele, drager van de traditie van strandbloemen maken. Zij is schrijver en focuste zich vooral op de visserij en op erfgoed, waaronder strandbloemen. Daarover schreef ze een kinderboek: ‘Een anjelier van papier’. Katrien maakt nog steeds zelf strandbloemen, samen met haar kleinkinderen. Hoe is zij bij strandbloemen terechtgekomen en waarom spreekt die traditie haar aan? Katrien vertelde er uitgebreid over en haar antwoorden kun je hieronder lezen.

Meer over Katien kun je lezen op de website van Erfgoedcel Kusterfgoed en op haar eigen website.

Katrien Vervaele, foto door Ellen van de Bouwhuysen


Dankjewel voor het gesprek!

De foto's van strandbloemen op deze pagina zijn van Katrien Vervaele