Hoe werk je met meerkeuzelijsten in de attributentabel van QGIS?

In QGIS visualiseer je historische gegevens op een kaart. Die gegevens zitten allemaal opgeslagen in de attributentabel van je kaart. Het kan handig zijn om sommige gegevens niet altijd opnieuw zelf in te voeren, maar te kunnen kiezen uit een lijst van opties.

Als je bijvoorbeeld het beroep van mensen bijhoudt in de attributentabel, komt een keuzelijst met opties als ‘bakker’, ‘slager’, ‘dokter’, enzovoort, goed van pas. Zo bespaar je heel wat tijd en voorkom je dat je typfouten maakt.

Om een meerkeuzelijst te gebruiken in QGIS, maak je een keuzelijst in Excel, voeg je die toe aan je QGIS-project en plaats je ze in de attributentabel van de juiste kaartlaag.

EEN MEERKEUZELIJST MAKEN IN EXCEL

Open Excel en maak een keuzelijst. Hier wil ik bijvoorbeeld voor het beroep van iemand kunnen kiezen uit vier opties: dokter, verpleegkundige, bakker of slager.

Maak van de lijst een tabel.

  1. Geef de kolom bovenaan een titel, bijvoorbeeld ‘Beschrijving’.
  2. Selecteer het hele bereik van je lijst, klik vervolgens in de menubalk bovenaan op ‘Invoegen’ en kies dan voor ‘Tabel’.
  3. In het venstertje dat verschijnt, vink je aan dat je tabel kopteksten heeft en klik je op ‘OK’.
Een tabel maken in Excel

Een tabel maken in Excel

Keuzelijst in Excel

Sla je Excel-bestand op als een CSV-bestand. Zo kan QGIS makkelijker met jouw keuzelijst werken.

MEERKEUZELIJST OPLADEN IN QGIS

Ga naar het Browserpaneel in QGIS. Dit is een overzicht van alle bestanden op je computer. Zoek het CSV-bestand met je meerkeuzelijst en versleep dit naar het Lagenpaneel. Je meerkeuzelijst is nu een kaartlaag in QGIS.

Meerkeuzelijst toevoegen via Browserpaneel

MEERKEUZELIJST TOEVOEGEN AAN ATTRIBUTENTABEL

Een veld voor de meerkeuzelijst

Nu de meerkeuzelijst in QGIS staat, kan je ze toevoegen aan je attributentabel. Als je bij het aanmaken van je kaartlaag al een kolom (of ‘veld’) voorzien had om de meerkeuzelijst in te gebruiken, kan je meteen door naar de stap ‘Instellingen van het meerkeuzeveld juist zetten’. Als je een nieuwe kolom wil toevoegen aan je attributentabel, kan dat ook:

  1. Open de attributentabel van je kaartlaag.
  2. Schakel de functie ‘Bewerken’ in door op het gele potloodje te klikken.
  3. Klik in het menu boven de tabel op ‘Nieuw veld’. Er opent een nieuw venster.

    Stap 2-3

  4. Geef het nieuwe veld een naam en duid bij ‘Type’ aan dat het een tekstveld is. Kies bij ‘Lengte’ voor een hoog getal, zodat je volledige woord in de tabel past.

Instellingen van het meerkeuzeveld juist zetten

Om in deze kolom je meerkeuzelijst te gebruiken, pas je de instellingen van het veld aan.

  1. Klik met je rechtermuisknop de kaartlaag in het Lagenpaneel en kies voor ‘Eigenschappen’.
  2. Bij het onderdeel ‘Formulier attributen’ vind je onder het tabje ‘Fields’ alle kolommen (= velden) uit je attributentabel. Zoek hier de kolom waarin je je keuzelijst zal gebruiken.
  3. Klik dat veld aan. Rechts verschijnen heel wat instellingsopties.
  4. Kies bij ‘Type widget’ voor ‘Waardenkaart’.
  5. Kies dan voor ‘Gegevens van laag laden’.

    Stap 2-5

  6. Vul in het dialoogvenster de juiste gegevens in. Bij ‘Laag’ kies je de kaartlaag met het CSV-bestand. Bij ‘Waarde’ kies je de kolomtitel van de keuzelijst in je CSV-bestand.

    Stap 6

  7. Klik op ‘OK’. Je hebt nu in de attributentabel een veld met een meerkeuzelijst.

Veld met meerkeuzelijst

MEERKEUZELIJST GEBRUIKEN

Als de meerkeuzelijst volledig ingesteld is, kan je de gegevens in je attributentabel verder aanvullen. Zet daarvoor de functie ‘Bewerken’ aan. In het meerkeuzeveld kan je steeds een waarde kiezen uit je keuzelijst. Ook als je nieuwe punten/lijnen/polygonen tekent, kan je het meerkeuzeveld met de keuzelijst invullen.

TIPS EN EXTRA INFORMATIE

Let op: QGIS heeft regelmatig updates, waardoor sommige functies er anders uitzien. De praktijktip vertrekt vanuit versie Pritzen 3.34.4. Enkele video’s in de links hieronder zijn van toepassing op vroegere versies van het programma, maar geven wel een beeld van de stappen.

Hier kan je terecht voor meer hulp: