Workshops en stand Histories op Limburgs Erfgoed Moment

Ben jij actief bezig met (Limburgs) erfgoed? Vind je het leuk om bij te leren over andere erfgoedprojecten? Sta je open voor verrijkende ontmoetingen met andere erfgoedvrijwilligers? Dan is het ‘Limburgs Erfgoed Moment’ zeker iets voor jou. Geniet van inspirerende lezingen en boeiende workshops in een intrigerend, historisch kader. Afspraak aan het Kasteel van Heers op dinsdag 25 oktober 2022 voor een gezellig en leerrijk netwerkmoment.

Ook Histories is van de partij. Niet alleen zijn we medeorganisator, we verzekeren ook twee workshops en een stand. Heb je een vraag over de werking van Histories of wil je de collega’s achter de schermen beter leren kennen? Wees welgekomen!

Workshop 1: ‘Een schot in de roos: hoe inventariseer je schutterserfgoed?’

Er bestaat heel wat historisch materiaal over de schuttersgilden in Vlaanderen. Bij de gilden zelf, maar ook bij musea, heemkundige verenigingen en passievolle verzamelaars. Hoe pak je de inventarisatie van dit erfgoed aan? En waarom zou je dat doen? Daarop geven collega’s Frea en Hendrik je graag een antwoord. Aan de hand van concrete voorbeelden maak je bovendien kennis met het Erfgoedregister, dat Histories ontwikkelde in samenwerking met de Federatie voor Vlaamse Historische Schuttersgilden (FVHS).

Workshop 2: ‘Vrijwilligers rekruteren voor lokale erfgoedverenigingen: de ‘nieuwe vrijwilliger’ apprecieert een informelere structuur en projectmatige werking’

Het is als erfgoedvereniging niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. Om hen daarbij te helpen , ontwikkelde Histories een vierdelig, online vormingstraject: ‘Vrijwilligers rekruteren en motiveren in lokale erfgoedverenigingen en -organisaties’. In deze sessie delen we graag enkele tips en aandachtspunten uit dat traject. Erfgoedvrijwilliger Armand Put zoomt dan weer in op de manier waarop Soennes & Swaerdes, de erfgoedbeweging van Zutendaal, vrijwilligers mobiliseerde voor een intensieve, succesvol evenement rond erfgoededucatie.

Meer informatie en deelnemen aan het Limburgs Erfgoed Moment?

Deelname aan het Limburgs Erfgoed Moment is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Inschrijven kan tot 18 oktober en doe je via www.limburgserfgoedmoment.be. Je vindt er ook meer informatie terug over het programma, de locatie en de organiserende partners.

Nog vragen?

Bij verdere vragen of opmerkingen kan je een mailtje sturen naar jan.geypen@histories.be. Jan helpt je graag verder.

Alvast tot op het Limburgs Erfgoed Moment!