Winnaars Nations’ Greatest Finds Competition: vondsten uit 2021

Dit jaar deden Vlaamse metaaldetectoristen wederom mee aan de wedstrijd Nations’ Greatest Finds Competition van The Searcher. Als Brits tijdschrift over metaaldetectie organiseert The Searcher al enkele jaren een internationale wedstrijd waar vondsten vanuit verschillende landen aan mogen deelnemen. In de oktobereditie van 2022 werden de winnaars met hun vondsten uit 2021 bekend gemaakt. We delen die dan ook graag mee!

Elke deelnemende regio stuurt voor deze wedstrijd verschillende nominaties van metaaldetectievondsten in. Daaruit kiest het tijdschrift voor elke regio welke de belangrijkste of meest significante vondsten zijn (‘Most Significant Find’). Dat resulteert vaak, maar niet altijd, in een eerste, tweede en een derde plaats. Daarna vergelijkt de jury de vondsten op internationaal niveau en zoekt ze een winnaar, tweede plaats en derde plaats binnen drie categorieën: ‘Most Significant Hoard’, ‘Most Significant Coin’ en ‘Most Significant Artefact’. Voor Vlaanderen waren er dit jaar een winnaar en runner-up binnen de regio zelf. Deze vondsten zijn zeker hun posities waardig! Podiumplaatsen op internationaal niveau konden de Vlaamse metaaldetectoristen jammer genoeg niet behalen. Hieronder geven we de eerste en tweede plaats voor Vlaanderen weer en vervolgens de winnaars voor de drie internationale categorieën.

Eerste plaats

Op de eerste plaats in Vlaanderen staat de Friese sceatta gevonden door Kris Van Den Berge. Deze geslagen middeleeuwse munt kreeg van The Searcher de eerste plaats onder andere omdat het zeer zeldzaam is dat een dergelijke munt gevonden wordt in het binnenland van Vlaanderen. Proficiat Kris met deze verdiende eerste plaats!

Zelf herinnert Kris zich nog levendig het moment waarop hij de sceatta gevonden heeft:

“Ik weet nog goed dat we op een woensdagavond onze zoeksessie aan het afsluiten waren. We hadden nog ongeveer een half uurtje. Toen kwam er plots nog een goed signaal, maar toen ik mijn schop in de grond stak, kwamen enkele telefoontjes binnen. Wanneer ik uiteindelijk mijn schop uit de grond haalde, zag ik een klein, grijs voorwerp met wat rare symbolen op. 

Eerst lachten we nog en zeiden we dat het een embleem van een tractor was. Zodra ik het vastnam, begon ik toch te beven. Ik wist toen nog niet wat de juiste determinatie was, laat staan de periode, maar ik voelde dat het iets speciaal was! Dan blijkt het een Friese, Merovingische sceatta te zijn. Die schijnen uiterst zeldzaam te zijn in onze contreien. Het is één van mijn mooiste vondsten!” 

In de onderstaande foto’s kan je deze wonderlijke sceatta zelf bekijken! 

©Kris Van Den Berge (Kredda Metaaldetectie)

©Kris Van Den Berge (Kredda Metaaldetectie)

Kris ken je misschien ook al van het filmpje ‘De Merovingische microbe bij erfgoedvrijwilligers’ of aflevering 2 van de podcast over MerovingerDNA. 

Tweede plaats 

De tweede plaats gaat dit jaar naar een vondst uit de bronstijd. Het gaat om een lanspunt gemaakt uit een koperlegering, gevonden door Tom Daerden. Proficiat Tom! 

©Tom Daerden

 Internationaal 

Internationaal konden de Vlaamse vondsten jammer genoeg geen podiumplaats behalen. De eerste plaats voor ‘Hoard’ gaat naar de ‘Tubbergen Hoard’ in Nederland. Het goud voor de categorie ‘beste munt’ gaat naar een gouden munt van Hendrik III uit Engeland. Ook in de categorie ‘beste artefact’ vinden we een Engelse winnaar. Daar haalt de ‘early medieval thumbs-up man’ de eerste plaats. 

De hierboven genoemde laureaten, samen met de podiumplaatsen van de andere deelnemende regio’s, kan je allemaal nalezen in het artikel van The Searcher: NationsGreatest-Winners21-K-2.