Veranderingen aan gratis vrijwilligersverzekering

Op 1 april 2019 kreeg de gratis vrijwilligersverzekering van de Vlaamse overheid een update. Er werden wijzigingen doorgevoerd in de erkenningscriteria, het reglement en de polis. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en voor Nederlandstalige organisaties in Brussel.

Wat verandert er?

  • De erkenningsvoorwaarden worden aangepast. Vanaf 1 april 2019 focust de verzekering op feitelijke verenigingen, startende vzw’s en vzw’s zonder personeel. Val je hieronder? Vraag dan vanaf 1 april je nieuwe erkenningsnummer aan in het nieuwe digitale loket. Je zal in hetzelfde loket je activiteiten ook kunnen beheren.
  • Organisaties met een maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vragen vanaf 1 april hun erkenning aan bij het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk, niet meer bij de VGC.
  • Is je organisatie een vzw met betaald personeel? Zorg dan dat je zelf je vrijwilligers verzekert met een eigen polis voor 1 april 2019. Op www.vrijwilligersverzekeren.be wordt uitgelegd wat je zeker moet doen en waar je op moet letten. Vanaf 1 april kan je immers geen gebruik meer maken van de gratis verzekering.
  • De polis en waarborgen werden verbeterd. Je zal vrijwilligersuren kunnen verzekeren, in plaats van mandagen.

Wat moet je doen?

  • Je huidige erkenningsnummer kan nog gebruikt worden voor activiteiten die plaatsvinden tot en met 31 maart 2019. Nadien heb je een nieuw erkenningsnummer nodig. Let op: vraag dit nog niet aan! Dit voorjaar wordt een nieuwe tool waarmee je een nieuw erkenningsnummer kan aanvragen en je activiteiten kan beheren.

Vragen?

Alle info op www.gratisvrijwilligersverzekering.be

Heb je vragen, contacteer het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw:

  • e-mail verzekering@vsvw.be
  • of bel op werkdagen, behalve woensdag en vrijdag, tussen 9 en 17 uur naar 03/218 59 01