Van vonnis naar gratie in het Rijksarchief

Dankzij de inspanningen van het Rijksarchief kan je hier nu de vonnisboeken van de Raad van Brabant online raadplegen. Het gaat om 584 registers die de periode van 1436 tot 1795 beslaan. Toen was de Raad van Brabant het hoogste rechtscollege in de hertogdommen Brabant en Limburg. Zo geven de vonnisboeken inzicht in tienduizenden rechtszaken: van burenruzies over een lap grond, over familievetes inzake erfenissen tot beroemde rechtszaken rond opstandsleiders.

Wie na zo’n rechtszaak tijdens het Ancien Régime voor een zwaar misdrijf veroordeeld werd, kon gratie vragen aan de vorst. De toekenning hiervan gebeurde in een gratiebrief. Ook rond deze gratiebrieven loopt momenteel een project in het Rijksarchief. Samen met vrijwilligers wil men deze brieven, die een unieke blik bieden op alledaagse lokale geschiedenis, digitaliseren en ontsluiten. Meer informatie over het project, kan je hier vinden.

Begin februari gaf men de aftrap van een nieuwe fase in dit PARDONS-project. Een team van vrijwilligers ging aan de slag om de nu gedigitaliseerde Brabantse pardonbrieven te lezen en transcriberen. Na een eerste focus op de Brabantse pardonbrieven, zal het project in een latere fase uitbreiden naar andere gewesten. Wil je zelf ook helpen met het ontsluiten van deze gratiebrieven? Ben je benieuwd naar de geheimen die deze bron verborgen houdt? Je bent steeds welkom om je aan te sluiten bij dit kersverse team van vrijwilligers! Hou daarvoor de website en Facebook-pagina van het Rijksarchief in de gaten.