Vacature projectmedewerker onderzoeksgidsen ‘familiegeschiedenis in migratiecontext’ (stage met vergoeding)

Help jij jongeren met een migratieachtergrond in hun zoektocht naar hun familiegeschiedenis? 

Histories is dé dienstverlenende erfgoedorganisatie voor erfgoedvrijwilligers. Wij ondersteunen heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristen en andere personen en organisaties die vanuit hun passie zorgdragen voor cultureel erfgoed.  

In een nieuw project rond familiegeschiedenis focussen we op mensen met een migratieachtergrond in hun zoektocht naar het verhaal van hun voorouders. Helaas kunnen zij daarbij minder beroep doen op traditionele bronnen en hulpmiddelen. 

Samen met het toonaangevende ‘CBG | Centrum voor familiegeschiedenis’ maken we werk van één of meerdere onderzoeksgidsen. Zo’n gids is een hulpmiddel om voor het eerst met familiegeschiedenis aan de slag gaan. We denken alvast aan gidsen voor jongeren met voorouders uit Marokko, Turkije of Congo. 

Functieomschrijving 

\ Je voert voorbereidend (opzoek)werk uit. Je zoekt bijvoorbeeld cijfers op over jongeren met een migratieachtergrond en je gaat in hun gemeenschappen op zoek naar projectpartners. Zo help je bij het afbakenen van het project. 

\ Je legt hierbij contacten met mensen met een migratieachtergrond, erfgoedvrijwilligers en interculturele verenigingen.  

\ Je zoekt mee naar financiële middelen en schrijft één of meerdere (Europese) subsidie- en projectdossiers. 

\ Je werkt (voornamelijk digitaal) samen met het Nederlandse ‘CBG | Centrum voor familiegeschiedenis’. 

Wat verwachten we van jou? 

\ Je hebt interesse in (voorbereidend) projectmanagement en in het opstellen van subsidie- en projectdossiers, zowel in het Nederlands als in het Engels. 

\ Je houdt van netwerken. 

\ Je kan samenwerken in team. 

\ Je neemt vlot verantwoordelijkheid op en pakt problemen aan wanneer ze zich stellen. 

\ Je hebt interesse in familiegeschiedenis, migratie en inclusie. 

\ Je hebt een bachelor- of masterdiploma of hebt aantoonbare relevante werkervaring. 

\ Je wil je inzetten voor een maatschappelijk doel en mensen ondersteunen in hun zoektocht naar hun familiegeschiedenis. 

\ Heb je affiniteit met etnisch-culturele gemeenschappen in Vlaanderen, dan heb je een streepje voor. 

Wat biedt Histories? 

\ Een overeenkomst van (maximaal 6 maanden) voor een voltijdse beroepsinlevingsstage (BIS-stage) (37u30/week). De financiële vergoeding bedraagt 1000 euro per maand aangevuld met een telewerkvergoeding en een vergoeding voor woon-werkverkeer. 

\ Je stage omvat een afwisselend takenpakket. Je krijgt de kans om een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven door je competenties te ontwikkelen, een breed netwerk uit te bouwen en al doende te leren. 

\ Je komt terecht in een organisatie die veel belang hecht aan samenwerking en inclusie. Er is een ervaren team dat inzet op jouw begeleiding, onder meer met een persoonlijke stagebegeleider. 

\ Je werkt mee aan de uitbouw van een organisatie die een centrale positie inneemt in de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen.  

\ Je werkt een groot deel van de tijd van thuis uit, maar houdt via dagelijkse check-ins en tools zoals Slack en SharePoint nauw contact met het team. Daarnaast zal er ook gewerkt worden in het kantoor van Mechelen of Gent (minimum 1 dag per week) of op verplaatsing, afhankelijk van de invulling van de stage.  

Meer weten over een BIS-stage? Bekijk dan deze pagina op de website van VDAB. 

Interesse? 

\ Stuur ten laatste 5 februari 2023 je cv en motivatiebrief per e-mail naar vacature@histories.be met een duidelijke vermelding van ‘kandidatuur BIS projectmedewerker onderzoeksgidsen’. Het is belangrijk dat je in deze brief duidelijk maakt wat jouw verwachtingen zijn van de stage, welke vaardigheden je wil inzetten en hoe deze stage past in jouw loopbaanontwikkeling.  

\ Op basis van deze motivatie en het curriculum vitae wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd om een thuisopdracht te maken en deze voor te stellen tijdens een digitaal gesprek op 9 of 10 februari 2023 

\ In het selectieproces leggen we de focus op competenties van mensen en zorgen we ervoor dat kandidaten gelijke kansen krijgen, ongeacht hun geslacht, genderidentiteit, geaardheid, afkomst, functiebeperkingen, leeftijd of levensbeschouwing. 

\ Indien je nog vragen hebt over deze vacature kan je contact opnemen met info@histories.be. Meer informatie over Histories kan je vinden op www.histories.be.