Terugblik: Eerste Metaaldetectiedagen zijn meteen een schot in de roos

Op 11 en 12 juni 2022 werden de eerste Vlaamse Metaaldetectiedagen georganiseerd in Nieuwerkerken, Limburg. Organisator was Detectum, een krachtenbundeling van DVVL Detectorvrienden – Vlaanderen, HAL Hobby Archeologie Limburg en Metaaldetectie Vlaanderen. Ook andere organisaties, waaronder Histories en Heemkunde Nieuwerkerken, stonden klaar voor de geïnteresseerden.

Er was over het hele weekend een goede opkomst van een divers publiek: jong en oud, ervaren en beginnende detectoristen. Detectum organiseerde een workshop rond vondsten reinigen en Histories verzorgde een workshop rond objectfotografie.

Volwassenen en kinderen konden metaaldetectoren uittesten en vragen stellen aan de verschillende verenigingen en experten die aanwezig waren. Dat metaaldetectie een hobby is die velen weet te boeien bewees het bezoek van een groep Afghaanse jongeren. Zij kennen de metaaldetector als een tool van het Amerikaanse leger en leerden hier een andere toepassing kennen.

Mensen konden langskomen met hun metaalvondsten en ze laten determineren. Zo kon de tijdsperiode of het gebruik van het voorwerp worden vastgesteld en gingen ze met nieuwe kennis naar huis. De Metaaldetectiedagen werden ook opgemerkt in de media met reportages van o.a. Radio 2, VTM Nieuws en TV Limburg.

Benieuwd hoe het er aan toe ging? Hieronder kan je genieten van enkele sfeerfoto’s van Stefan Tavernier © Histories.