Stage bij Histories: Yvon Eikenaar blikt terug

Deze maand namen we afscheid van Yvon. Zij begint aan een nieuw avontuur bij KADOC in Leuven, waar ze aan de slag gaat als archiefmedewerker. Tijdens haar BIS-stage bij Histories hielp ze Daphné Maes met projecten rond vrijwilligerswerking. Ze verzamelde ‘good practices’ uit de erfgoedsector en ondersteunde de coördinatie van de Vlaamse ‘Inclusive Museums’ uitwisseling.

Hoe kwam je bij ons terecht?

Vorige zomer behaalde ik mijn master geschiedenis, waarna ik op zoek ging naar een toffe job. Ik had destijds geen concrete job voor ogen, maar wist wel dat ik een uitdaging zocht in de erfgoedsector. Op de vacaturepagina van Faro.be zag ik de vacature van BIS-vrijwilligerswerking bij Histories vzw. In de tekst kwamen de persoonlijke aanpak van Histories en de leerkansen voor de stagiair duidelijk naar voren. Hierdoor was ik meteen enthousiast! Tijdens de sollicitatieprocedure werd deze positieve werkwijze al snel bevestigd. Daphné zei bijvoorbeeld dat deze stage de kans bood om een netwerk in de sector uit te bouwen, wat als Nederlandse nieuwkomer heel waardevol voor mij was.

Wat heb je mogen doen?

Ik ben erg trots dat ik onderdeel mocht uitmaken van het ‘Inclusive Museums’ project. Dit is een Erasmus+ project waarin partners uit Polen, Spanje, Finland, Nederland en Vlaanderen tijdens uitwisselingen inclusieve erfgoedprojecten aan elkaar toonden. Aan dit waardevolle project heb ik veel fijne contacten en ervaringen overgehouden. Verder hielp ik Daphné bij verschillende projecten en verzamelde ik ‘good practices’ uit de sector. Ik ging bijvoorbeeld op bezoek bij het DSMG in Gent en bij de Heemkundige Kring in Lint, waar ik positief verrast werd door hun inspirerende erfgoed- en vrijwilligerswerking.

Wat heb je bij ons geleerd?

In de korte periode van zes maanden is mijn kennis van de erfgoedsector sterk vergroot. Dit komt met name door de verschillende plaatsbezoeken die ik mocht doen, maar ook de vele vergaderingen die ik digitaal kon bijwonen. Ook deed ik ervaring op in het monteren van video- en audiofragmenten, wat ik erg leuk vond om te doen. Maar bovendien heb ik veel mogen leren van Daphné en de rest van het team. Ik kan me vol overtuiging een Histories-ambassadeur noemen en ik hoop dat onze wegen zich nog vaak zullen kruisen. Kortom, heel erg bedankt voor de fijne en leerzame periode bij Histories!

Bedankt Yvon en veel succes bij KADOC!