Stage bij Histories: Thijs blikt terug 

De laatste zes maanden versterkte Thijs Dekeukeleire het Histories-team als ‘BIS Familiegeschiedenis.be’. Hij leidde als projectcoördinator de vernieuwing van familiegeschiedenis.be in goede banen en proefde daarnaast van de werking van een dynamische erfgoedorganisatie. Hij blikt tevreden terug.

Hoe kwam je bij Histories terecht?

Vorig jaar, in 2020, behaalde ik mijn doctoraat aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen. Daarmee belandde ik op een ongelooflijk competitieve arbeidsmarkt. Bij sollicitaties kreeg ik wel vaker te horen dat men zoekt naar hands-on ervaring in de professionele cultuur- en erfgoedsector. Toen ik op Cultuurjobs.be de vacature van Histories voor een beroepsinlevingsstage (BIS) zag verschijnen, had ik dus een echt eureka-gevoel. Het vinkte alle vakjes: aan de slag gaan in een jonge erfgoedorganisatie met een dynamisch team, de sector leren kennen én tegelijk mijn interesse in familiegeschiedenis in de praktijk omzetten!

Wat hebben we je laten doen?

Ik was verantwoordelijk voor de inhoudelijke en vormelijke vernieuwing van Familiegeschiedenis.be: de online handleiding voor familiegeschiedenis. Dat bleek een fantastisch project om me in vast te bijten. Met de vernieuwing ging een heel traject gepaard dat ik mocht coördineren. We verzamelden input in een reeks gesprekken en overleggen: input van collega’s van Histories, van gebruikers van de site, en van onze partners – Familiekunde Vlaanderen, het Instituut voor Publieksgeschiedenis (IPG-UGent) en het Algemeen Rijksarchief. Terwijl de prioriteiten duidelijk werden, schreven we auteurs aan en deed ik heel wat redactie op de al bestaande content. Voor de grafische vernieuwing werkten we samen met een communicatiebureau. Wanneer in mei de nieuwe Familiegeschiedenis.be online zal gaan, ga ik apetrots zijn.

Het project was zeker geen “ik”-verhaal. Wat werken bij Histories zo fijn maakt, is het teamwerk. Ik had het geluk om Jan Geypen van Histories en Davy Verbeke van het IPG als stagebegeleiders te hebben. Hun inzet was enorm en de samenwerking heel prettig. Ik kon ook vaak rekenen op mijn collega-BIS’er Lori Verhoeven: voor inhoudelijke input of gewoon voor een virtueel koffietje. Ook met de andere teamleden was er vaak contact. Dat is toch speciaal, want ik heb mijn volledige stage in volle coronacrisis afgelegd. Dankzij alle virtuele gesprekken en chatberichten voelde ik me nooit geïsoleerd.

Mijn stage bleef niet beperkt tot Familiegeschiedenis.be. Ik kon ook proeven van allerlei andere aspecten van de werking van Histories: erfgoedvrijwilligers ontmoeten en interviews afnemen bijvoorbeeld, teamvergaderingen bijwonen, vormingen volgen, samenwerken aan verslagen en deelprojecten, enz. Ik kreeg bij Histories veel verantwoordelijkheid toegewezen en een groot vertrouwen, en dat heb ik zeer gewaardeerd. Ik was niet zomaar een “stagiairke”. Kers op de taart was het online evenement ‘Familiegeschiedenis vandaag en morgen’, waar ik samen met Jan, Lori en Davy naartoe heb gewerkt. Ik mocht als gastheer de namiddag aaneenpraten voor honderden deelnemers: een ongelooflijk gevoel, dat ik zes maanden eerder niet had kunnen voorspellen!

Wat heb je bij ons geleerd?

Heel wat. Ik ben het afgelopen half jaar veel gegroeid, meer dan ik zelf had verwacht. Het was een intense, heel plezante kennismaking met de sector, en ik voel me gesterkt in projectcoördinatie, publiekswerking, public speaking – noem maar op. Ik ben ook dankbaar zoveel bijgeleerd te hebben over familiegeschiedenis in het algemeen en mijn familiegeschiedenis in het bijzonder. Ik heb zoveel gepassioneerde mensen kunnen ontmoeten in het kader van mijn stage. Wanneer ik nu me verder in mijn familiegeschiedenis verdiep, zal ik dat doen met het volle besef dat ik deel uitmaak van een grote gemeenschap van erfgoedvrijwilligers. Daarbij aansluitend heeft mijn stage me ook doen inzien hoezeer ik hou van contact met anderen en van teamwerk. Ik zit écht niet graag alleen op een eilandje. Ik hoop me snel elders in de sector te kunnen inzetten, in een omgeving die even warm is als Histories. Ik ga jullie missen; bedankt en hopelijk tot gauw!

Dankjewel Thijs voor het klaren van dit titanenwerk met veel passie en professionaliteit!