Stage bij Histories: Shari Huygebaert blikt terug

Hoe kwam je bij Histories terecht?

Doorheen mijn opleiding Geschiedenis aan de UGent werd het mij duidelijk dat ik heel graag aan de slag zou gaan in de cultureel-erfgoedsector. Aangezien je te maken krijgt met een sector waarbij ervaring en netwerking belangrijk is, ging ik na het behalen van mijn diploma op zoek naar een beroepsinlevingsstage om zo de eerste stappen in het werkveld te zetten. Histories was mij al bekend en toen ik de vacature zag voor de ‘BIS allround’ leek me dat de uitgelezen kans om werkervaring op te doen in een organisatie die enorm nauw bij mijn interesses aansluit.

Wat hebben we je laten doen?

Mijn eerste taak bestond erin het congres Het DNA van de Merovingen – Wat betekent een Merovingisch grafveld in Koksijde vandaag nog voor ons?’ te organiseren, samen met de partners van Abdijmuseum Ten Duinen. Ook voor de lezing over het burgerwetenschapsproject MamaMito mocht ik de organisatie ondersteunen, het contact met de vele deelnemers onderhouden én bovendien ook het webinar hosten.

Het grootste deel van mijn stage werd ingevuld door een nieuw project dat de sensibilisering rond asbest in erfgoedobjecten op gang bracht bij lokale erfgoedvrijwilligers. Ik kreeg meteen ook de eindverantwoordelijkheid in het project en heb hier dan ook veel uit geleerd. Ik mocht samen met Peter Loockx van ETWIE langs bij elf heemkundige kringen, verspreid over Vlaanderen. Dit project heeft mij een goed inzicht gegeven in de werking van heemkundige kringen en van erfgoedvrijwilligers in het algemeen. Ik ben blij dat ik vaak met vrijwilligers in contact heb kunnen komen, aangezien dat toch het kloppend hart van de werking is.

Ook de redactie en uitbreiding van familiegeschiedenis.be behoorde tot mijn takenpakket. Binnenkort verschijnt daar een nieuw themadossier over familierituelen dat ik samen met Laura heb geschreven, altijd leuk om een eigen publicatie achter te kunnen laten! Ook dit vond ik super interessant aangezien daar de kruisbestuiving tussen genealogie en ICE geaccentueerd wordt. Daarnaast sprong ik ook bij communicatie af en toe bij.

Kortom, een hele waslijst aan taken en verantwoordelijkheden!

Wat neem je mee uit deze ervaring?

De stage heeft voor mij bevestigd dat ik verder wil doorgroeien in de erfgoedsector. In het bijzonder heeft het mij geleerd dat het werk van erfgoedvrijwilligers super waardevol is. Ik vond het enorm fijn om zoveel vrijwilligers en partners te ontmoeten en stond graag in het werkveld. Ik heb veel waardevolle inzichten bijgekregen, fijne mensen leren kennen en goede contacten kunnen leggen. Dit heeft alles te maken met de top begeleiding en de ruimte die Histories je geeft om jezelf ten volle te ontwikkelen.

Ik ben dan ook enorm dankbaar voor de afgelopen zes maanden en hoop dat ik de collega’s nog vaak zal tegenkomen binnen de sector!

Bedankt Shari en veel succes!