Stage bij Histories: Lotte blikt terug

In maart en april draaide Lotte Coene mee in de werking van Histories in het kader van een stage Erfgoedstudies. Als voltijds stagiair werkte ze op een themadossier voor het vernieuwde familiegeschiedenis.be. Lotte blikt tevreden terug op haar stage.

Hoe kwam je bij ons terecht?

In het kader van mijn opleiding Erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen zocht ik een stage zodat ik de erfgoedwereld beter zou leren kennen. Ik kende MEDEA ̶ het Histories-platform voor metaaldetectievondsten in Vlaanderen ̶ al van mijn tijd aan de VUB en via via kwam ik bij Histories terecht.

Wat hebben we je laten doen?

Histories gelooft in een integrale aanpak van erfgoed en stimuleert de wisselwerking tussen verschillende erfgoedpraktijken en gemeenschappen. Zo heb ik voor mijn stage gewerkt aan een themadossier rond familierituelen, dat binnenkort een plekje zal krijgen op het vernieuwde familiegeschiedenis.be. Het bleek geen eenvoudige oefening, in het dossier komen rituelen, tradities en familiegeschiedenis namelijk samen en werden linken gelegd tussen familiegeschiedenis.be en de rituelendatabank die Histories beheerd. Voor de opmaak van het dossier heb ik heel wat mensen geïnterviewd om te achterhalen hoe zij bepaalde rituelen beleven in hun families. Mensen interviewen kan ik nu, dankzij mijn stage bij Histories, toevoegen aan mijn lijst met vaardigheden! De stage heeft mij geholpen in het leren communiceren met mensen maar ook naar mensen toe, iets waar ik nog moeite mee had voor ik aan deze stage begon.

Verder mocht ik proeven van de algemene dienstverlenende werking van Histories door verschillende vergaderingen bij te wonen en leerde ik ook de interne werking van een erfgoedorganisatie beter kennen.

Wat heb je verder nog bij ons geleerd? Wat neem je mee uit deze ervaring?

Histories heeft mij vooral mezelf leren kennen en mij uit m’n comfortzone gehaald op communicatief vlak. Daar ben ik dankbaar voor: het was een goede ervaring om, als iemand die nog op de schoolbanken zit, te leren hoe het er in de échte wereld aan toe gaat!

Graag wil ik ook mijn stagebegeleiders Jan Geypen en Frea Vancraeynest bedanken die de nodige ondersteuning gaven tijdens mijn stage.

Bedankt Lotte! En veel succes nog met je masteropleiding Erfgoedstudies.