Stage bij Histories: Lauren blikt terug

Hoe kwam je bij Histories terecht?

Toen ik in het najaar van 2022 per toeval op de vacature ‘beroepsinlevingsstagiair zakelijke werking’ stuitte was ik helemaal niet op zoek naar een job. Ik was toen nog aan het zweten en zwoegen om mijn thesis in januari in te dienen en zo mijn opleiding Geschiedenis tot een goed einde te brengen. Die vacature had me ontzettend geprikkeld: in de cockpit zitten van een organisatie waarin ik zowel mijn interesses als waarden in weerspiegeld zag was een opportuniteit die ik niet zomaar kon laten voorbij gaan. Ik besloot dat ik wel een manier zou vinden om de stage met mijn thesis te combineren en waagde mijn kans. Een half jaar later ben ik nog steeds heel tevreden dat ik die beslissing, die niet geheel voor de hand liggend was, heb gemaakt. En dat diploma is intussen ook in the pocket!

Wat hebben we je laten doen?

Als medewerker zakelijke werking ben je, om het eenvoudig te stellen, bezig met alles wat niet inhoudelijk is. Dat zorgt voor een interessant en divers takenpakket dat elke dag tot een nieuwe ervaring maakt. Ik kreeg onder andere financiële en administratieve taken, mocht meehelpen aan het schrijven van KIOSK-teksten, woonde bestuursvergaderingen bij, verzorgde de catering, werkte mee aan het intern databeleid van Histories… Allemaal puzzelstukjes die samen mijn stage tot een waardevolle eerste werkervaring maakten.
Eén moment gaat me nog lang bijblijven. In mijn voorlaatste week ging ik samen met enkele collega’s in gesprek met het Nederlandse Centraal Bureau voor Genealogie in het Red Star Line Museum in Antwerpen. Het werd een interessante dag waarbij een nieuw project rond migratiegeschiedenis verkend werd, vol fijne discussies en gesprekken, met als afsluiter een rondleiding in het museum. Alhoewel ik het liefst achter de schermen werk, vond ik het erg boeiend om met externen te vergaderen over een thema dat ik zo belangrijk vind.
Maar het allerfijnst vond ik het HR-aspect van zakelijke werking. Dat ging van het beantwoorden van alledaagse vragen van collega’s, tot het zetelen in de jury van selectiegesprekken, tot het onthalen en opvolgen van nieuwe medewerkers. Ik begeleidde ook enkele keren de kennismakinggesprekken met alle beroepsinlevingsstagiairs. Dit waren naast leerzame ook gewoon gezellige momenten. Voor dit alles kreeg ik het volste vertrouwen van mijn stagebegeleider Jan Verstappen, waar ik bijzonder dankbaar voor ben.

Wat heb je bij ons geleerd?

Hoewel ik geïnteresseerd ben in erfgoed was de erfgoedsector voor mijn stage nog een groot vraagteken. Bij Histories leerde ik de sector beter kennen, in al zijn diversiteit, met gekke en onverwachte hoekjes, met al zijn mensen die stuk voor stuk intrinsiek gemotiveerd zijn. Daarnaast maakte ik ook een persoonlijke groei door. lk heb meer inzicht gekregen in mezelf en welke kant ik mijn leven wil opsturen: een wereld van verschil met de zoekende studente die ik zes maanden geleden was. De stage heeft me inzicht gegeven in wat ik kan, waar ik energie van krijg en wat ik graag wil betekenen.

Dankjewel Lauren en veel succes verder!