Stage bij Histories: Evi blikt terug

De voorbije maanden volgde Evi Vandenheede digitale erfgoeddata op bij Histories in het kader van een beroepsinlevingsstage. Hieronder blikt ze terug op haar ervaring.

Hoe kwam je bij Histories terecht?
Na mijn beroepsinlevingsstage bij Hendrik Conscience wilde ik nog meer proeven van het digitale aspect van de erfgoedsector. Tot nu toe had ik meer een uitvoerende rol en wilde ik wat meer inzicht krijgen over het conceptualiseren van een digitalisatieproject. Eigenlijk wilde ik eens de opstart van zo’n project meemaken. En bij geluk kwam de vacature van Histories, zag het op FARO, heb erop gesolliciteerd, en de rest is geschiedenis.

Wat hebben we je laten doen?
Als medewerker digitale erfgoeddata lag mijn grootste focus bij de opstart van CoDE-x. Het is een project rond het ontsluiten en doorzoekbaar maken van kwetsbare en moeilijk vindbare onderzoeksdatasets van erfgoedvrijwilligers doorheen Vlaanderen. Binnen dit project mocht ik o.a. helpen met het verder uitdenken en testen van een laagdrempelig gestandaardiseerd registratiesysteem. Daarnaast heb ik ook de opportuniteit gekregen om de LECA-feestendatabank in een nieuw jasje te steken en deze al voor te stellen bij erfgoedvrijwilligers.

Wat neem je mee uit deze ervaring?
In de afgelopen zes maanden heb ik mij kunnen verdiepen in digitaal erfgoed en wat dit betekent bij de erfgoedvrijwilligers. Het werd zeer snel duidelijk dat dit aspect van de erfgoedsector veelzijdiger is dan je op het eerste zicht zou denken. En het heeft mij alleen maar meer gemotiveerd om naar opportuniteiten binnen dit veld te blijven zoeken zodat ik steeds een ander facet van (digitaal) erfgoed kan leren kennen.

Dankjewel Evi en veel succes verder!