Stage bij Histories: Charlotte blikt terug

Het afgelopen halfjaar draaide Charlotte Herbots mee in het team van Histories ter ondersteuning van de communicatie. Ze zorgde maandenlang voor interessante nieuwsbrieven en leuke posts op onze sociale media en werkte ook mee aan het strategische luik bij de communicatie-audit. Vandaag blikt ze dankbaar terug op een leuke en leerrijke tijd.

Hoe kwam je bij Histories terecht?

Ik studeerde in september af en was dus op zoek naar werk. Ik had me ingeschreven op verschillende jobsites en ben zo de vacature tegengekomen. Ik was meteen enthousiast: ik heb altijd een grote interesse in geschiedenis gehad, en koos bijna voor een bachelor in de geschiedenis. Ik merkte ook dat ik nog erg onzeker was over mijn vaardigheden, dus leek dit mij de ideale start van mijn carrière. Dat bleek het ook te zijn! Bovendien was de erfgoedsector mij totaal onbekend, wat een extra meerwaarde was: het bood me de kans om een nieuwe sector te leren kennen en een interessant netwerk op te bouwen.

Wat hebben we je laten doen?

Als medewerker communicatie had ik een erg breed takenpakket. Ik mocht daarbij een belangrijke rol spelen in de centrale communicatietaken: het uitwerken van de nieuwsbrief, het schrijven van artikels, het bedenken van Facebookcontent en het opvolgen van de statistieken van deze kanalen. Daarnaast mocht ik praktische taken uitvoeren, zoals het overzetten van de inhoud van de oude website naar de nieuwe. Mijn stagebegeleider Rob zorgde voor voldoende afwisseling: zo mocht ik bijvoorbeeld ook enkele Histories Magazine-artikels lay-outen, wat ik nog nooit eerder had gedaan.

Naast deze communicatietaken kreeg ik ook de kans om deel te nemen aan andere projecten, zoals de uitwerking van Erfgoedwijs, en kon ik enkele interessante vormingen van Histories meevolgen. Dat resulteerde in een gevarieerde stage waar ik bijzonder veel uit geleerd heb!

Wat heb je bij ons geleerd?

Ik ontwikkelde in de eerste plaats veel praktische vaardigheden: ik leerde werken met programma’s die essentieel zijn in een communicatiefunctie zoals Mailchimp en WordPress. Ik leerde hoe een communicatie-audit en een communicatiestrategie in de praktijk ontwikkeld worden en hoe je deze kan vertalen naar concrete berichten. Ook verbeterde mijn schrijfstijl door het schrijven van de nieuwsbriefartikels en sociale mediaberichten. Stilaan kwam ik los van een eerder academische schrijfstijl naar een vlottere publieksgerichte stijl.

Maar de grootste evolutie maakte ik door op persoonlijk vlak. Bij aanvang van deze stage was ik erg onzeker over mijn kennis en vaardigheden. Nu sta ik veel zekerder in mijn schoenen: ik weet wat ik kan en waar ik goed in ben. Ik ben me bewust van de dingen waarin ik nog kan groeien en in welke richting ik me graag verder wil ontwikkelen.

Jij ook bedankt Charlotte, voor de vele hulp tijdens je stage!