Stage bij Histories: Aricia Van de Wielle blikt terug

Van november 2020 tot mei 2021 draaide Aricia Van de Wielle mee als stagiair in het team van Histories ter ondersteuning van het bibliotheektraject. Ze werkte mee aan een nieuwe visie voor onze bibliotheek, zorgde voor een geslaagde collectieverhuis en zette het collectieprofiel van Histories en het onderzoek naar geschikte bibliotheeksystemen mee op punt.

Hoe kwam je bij Histories terecht?

In het laatste jaar van mijn opleiding Graduaat Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde aan de Artevelde Hogeschool Gent zocht ik een stageplek waar ik mijn eindstage van 200 uur kon doen. Naast de stage zelf moest ik ook een paper en presentatie tot een goed einde brengen alvorens ik kon afstuderen. De coronaperikelen maakten de zoektocht naar een stageplek niet makkelijk. Na even zoeken kwam ik terecht bij Histories waar ik me mocht ontfermen over het bibliotheektraject.

Wat hebben we je laten doen?

Mijn stage bestond erin om de fusie van de bibliotheken die Histories heeft geërfd van LECA en Heemkunde Vlaanderen, mee in goede banen te leiden. Ook de verhuis van de collectie van Heemkunde Vlaanderen behoorde tot mijn takenpakket, net zoals het mee uitwerken van een nieuwe visie, een verscherpt collectieprofiel en onderzoek naar geschikte bibliotheeksystemen voor de eengemaakte Histories-collectie.

Dit deed ik gelukkig niet alleen. Binnen Histories was er een bibliotheekteam om dit traject in goede banen te leiden. Samen met Eva (mijn stagebegeleider), Frea, Hendrik en Emmy had ik van november 2020 tot mei 2021 vele online meetings om het onderzoek en de vooruitgang te bespreken en verder te brainstormen over de rol en functie van de Histories-bibliotheek.

In maart was dan de verhuis van de bibliotheek van Heemkunde Vlaanderen in Mechelen naar het kantoor in Gent, waar de bibliotheek van LECA zich bevindt. We hadden ons goed voorbereid en er was een strakke planning. Samen met Hendrik heb ik de collectie gewied, ingepakt en gelabeld op één dag, de dag erna is deze verhuisd naar Gent. Een hoogtepunt omdat het mijn enige echte contact was met de collectie. Fijn dat dit kon in volle coronatijd!

Na de verhuis heeft het bibliotheekteam zich gefocust op het collectieprofiel om dan te komen tot een finaal collectieplan. Het was bij momenten een pittige stage, er moest immers veel gebeuren in korte tijd maar ik heb er veel uit gehaald voor zowel mijn paper als presentatie en ben in juni officieel afgestudeerd.

Wat neem je mee uit deze ervaring?

Ik heb veel geleerd over de erfgoedsector en hoe erfgoedorganisaties samenwerken. Ook de inhoudelijke thema’s waarrond Histories werkt, zoals heemkunde en immaterieel erfgoed heb ik leren kennen. Daarnaast was omgaan met thuiswerk in tijden van corona een grote leerervaring. Het was ook erg leerrijk om deel uit te maken van een organisch groeiend, open en zelfsturend team. Ik vond het zo jammer om het bibtraject onafgewerkt achter te laten dat ik momenteel als vrijwilliger verder mijn steentje bijdraag!

Ik ben het bibliotheekteam zeer dankbaar voor deze ervaring en vooral Eva in het bijzonder was een geweldige stagebegeleider.

Hartelijk dank, Aricia, voor jouw toewijding en voor jouw oog voor detail. We kijken terug op een aangenaam traject en verwelkomen je met veel plezier als vrijwilliger.