Samenwerking doet nieuwe wind waaien in Archeologiedagen

Na het succes van de allereerste editie van de ‘Archeologiedagen’ in 2018, slaan alle Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies en het Forum Vlaamse Archeologie voor het eerst de handen in elkaar voor de tweede editie, op 14, 15 en 16 juni 2019.

In 2018 telde de pilooteditie van de Archeologiedagen zo’n 6.000 deelnemers die tijdens 68 activiteiten van archeologie proefden. Vele archeologen, musea, lokale verenigingen en liefhebbers werkten een aantrekkelijk programma uit, waarvan jong en oud kon genieten: van archeologische fietstochten over kinderworkshops tot een gezamenlijke veldprospectie, maar ook archeologische proeverijen, een demonstratie ijzer smeden en een klasbezoek aan een archeologische site.

Een nieuwe volwaardige editie kan dan ook niet uitblijven. Op 14, 15 en 16 juni 2019 staat archeologie weer hoog op de agenda. Deze ‘opendeurdag van de archeologie’ kent ondertussen ook al tegenhangers in heel wat andere landen, zoals in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar ook verder.

Door hun krachten te bundelen voor deze tweede editie, zetten alle Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies en het Forum Vlaamse Archeologie het thema archeologie nog meer op de kaart en creëren ze een breed draagvlak voor archeologisch onderzoek in al zijn facetten. Deze samenwerking resulteert onder meer in de overkoepelende nieuwe website www.archeologiedagen.be en een Vlaamse campagne, die de uitstraling en herkenbaarheid verhoogt.

Organisatoren die een archeologische activiteit willen uitwerken, krijgen inhoudelijke en promotionele ondersteuning. De coördinator van de Archeologiedagen staat hen met raad en daad bij. Op de nieuwe website vinden zij inspiratie, promomateriaal, een stappenplan voor de invoer in de UiTdatabank, de evaluatie van 2018 in beeld…
Vanaf mei kunnen deelnemers in het diverse aanbod aan activiteiten duiken en hun keuze maken tussen fietstochten, bezoeken aan sites, markten, rondleidingen en workshops.
Door de variatie aan activiteiten, verspreid over heel Vlaanderen, spreken de Archeologiedagen iedereen aan. In het programma is er speciale aandacht voor kinderen en families, want jong geleerd…
En wie droomde er als kind niet van om ‘archeoloog te worden’?