Oproep: werk jij mee aan de kermiskaart?

CC0

Kermis spreekt tot de verbeelding. Niemand kan weerstaan aan de geur van oliebollen en er is niemand die nooit in een draaimolen heeft gezeten. Vele dorpen en zo goed als alle steden worden doorheen het jaar het toneel van één of meerdere kermissen. Een groot deel van deze kermissen bestaat al eeuwen. En het zijn net die kermissen, die van vóór 1800, die we in kaart willen brengen.

De uitwerking van deze digitale vroegmoderne kermiskaart maakt deel uit van het Kermisproject van de Onderzoeksgroep Geschiedenis van de Nieuwe Tijd (KU Leuven). Doctoranda Emma D’haene is op zoek naar lokale onderzoekers die tijdens hun historisch, genealogisch of ander onderzoek wat te weten zijn gekomen over lokale kermisvieringen uit het Ancien Régime. Hoewel verhalen uit onze kindertijd boeiend kunnen zijn, vragen we deze keer dus om gegevens uit archieven of andere documenten en lokale publicaties die ons kunnen toelaten om kermissen van vóór 1800 te reconstrueren. Wil je louter laten weten welke kermissen er in jouw dorp zijn en wanneer die georganiseerd worden? Dan kan dat ook!

Wil je deel uitmaken van dit project en wil je samen met heel wat andere lokale onderzoekers eeuwenoude kermissen in kaart brengen? Mail dan nu jouw informatie naar kermisprojectleuven@gmail.com en krijg uitzonderlijk als een van de eersten het resultaat te zien.