Op stap tijdens de Archeologiedagen 2023

In het weekend van 26 tot 28 mei vonden de Archeologiedagen plaats en kon iedereen met interesse voor lokale en stadsarcheologie in heel Vlaanderen gaan luisteren naar nieuwe bevindingen of deelnemen aan leuke activiteiten. Wij gingen vrijdag op stap in Zonnebeke en Ieper in en zetten onze archeologische tocht op zaterdag verder in Antwerpen.

Copyright Stefan Tavernier

Pop-uptentoonstelling in Zonnebeke

POP-UP TENTOONSTELLING EN STADSWANDELING

De Archeologiedagen werden ingezet met een stralende zon. Op het prachtige kasteeldomein in Zonnebeke werden unieke archeologische artefacten tentoongesteld. Zij bevonden zich in Passchendaele Museum, dat een tijdelijke pop-uptentoonstelling had gemaakt voor de Archeologiedagen. Daarna trokken we verder richting Ieper. Hier werd een stadswandeling verzorgd door twee archeologen van BAAC Vlaanderen. Middeleeuws Ieper stond tijdens deze wandeling centraal. Zo bespraken de archeologen de voornaamste resultaten van hun tweejarig onderzoek en hielden we halt bij de lopende opgraving.

Opgraving in het centrum van Ieper

UNIEKE HERSTELLING ZUIDKASTEEL

Op zaterdag gingen we van start op het Antwerpse Zuid. Hier werd een stuk geschiedenis van Antwerpen letterlijk en figuurlijk blootgelegd. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping was een tentoonstelling opgesteld over het militaire verleden van de stad. In de kelder wachtte een verrassing voor de bezoekers, namelijk een uniek hersteld stuk buitenmuur van het voormalig Zuidkasteel. Daarna trokken we richting de kaaien om de burchtzone naast Het Steen te bezoeken. Via het huidige archeologische onderzoek werden de middeleeuwse houtbouw en de stenen versterking van de stad naar het oppervlak gebracht. Kortom, de ideale gelegenheid om de bijzonder goed bewaarde resten van het vroege Antwerpen te bezichtigen.

Blootlegging van de burchtzone aan Het Steen

Meer informatie over de Archeologiedagen vind je op archeologiedagen.be.

Foto’s: © Stefan Tavernier