Nieuwe BIS-medewerker familiegeschiedenis.be in het team: Thijs Dekeukeleire

Deze maand ging Thijs Dekeukeleire bij Histories vzw aan de slag in het kader van een beroepsinlevingsstage (BIS). Thijs is historicus en kunsthistoricus, met een specialisatie in België rond 1900. Vanuit zijn thuiswerkplek in Gent buigt hij zich over de website Familiegeschiedenis.be, en kijkt hij uit naar de – noodgedwongen virtuele – ontmoetingen met collega’s en erfgoedvrijwilligers.

Tussen kunst- en cultuurgeschiedenis

Thijs is opgeleid als historicus en kunsthistoricus, en verdedigde deze lente zijn doctoraat in beide disciplines aan de universiteiten van Gent en Antwerpen. Zijn onderzoek bracht wijzigende visies op lichaam en gender in kaart in fin-de-siècle Belgische beeldhouw- en schilderkunst, en bevond zich dus op het raakvlak van kunst- en cultuurgeschiedenis. Dat leidde hem naar archieven, bibliotheken en museumdepots in heel het land, van het Sportimonium in Zemst tot het Afrikamuseum in Tervuren.

Thijs heeft een hart voor cultureel erfgoed en familiegeschiedenis. Als student hielp hij met het opstellen van de inventaris van onroerend erfgoed in zijn vroegere thuisgemeente De Pinte-Zevergem, en nadien zetelde hij er in de erfgoedraad. Daar ontwikkelde hij een passie voor heemkunde, en voor oude zichtkaarten in het bijzonder. Vandaag is hij bestuurslid van de Werkgroep XIX, die een schakel is tussen de academische wereld en de cultuur- en erfgoedsector op vlak van de studie van 19de-eeuwse kunst, interieur en architectuur. In zijn vrije tijd treedt hij in de voetsporen van zijn grootvader, om diens Familiekroniek uit de jaren 1980 aan te vullen en tot leven te brengen met fotomateriaal.

Grasduinen in het familieverleden

Thijs is erg enthousiast om het team van Histories vzw te vervoegen. In het kader van zijn BIS vliegt hij de komende maanden in de uitbouw en bekendmaking van Familiegeschiedenis.be: de online handleiding voor ieder die zich in het familieverleden interesseert. Mede met behulp van input van teamleden en gebruikers, en voortbouwend op de inspanningen van Familiekunde Vlaanderen, zal hij de website van een frisse inhoudelijke en vormelijke update voorzien. Verder helpt hij een handje waar nodig. Met die praktische ervaring als aanvulling op zijn academische parcours hoopt Thijs ook in de toekomst een plek als (wetenschappelijk) medewerker te veroveren in de cultuur- en erfgoedsector in Vlaanderen.

Thijs is te bereiken via thijs.dekeukeleire@historiesvzw.be