Kapelletjes in Vlaanderen: inventarisatie en inspiratie

Vlaanderen, met zijn overvloed aan ongeveer 15.000 kapelletjes, herbergt in bijna elke straat een bijzondere kapel. Van kleine gevelbeeldjes en staakkapelletjes tot grote veldkapellen, deze architectonische pareltjes zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar zijn ook een tastbare weerspiegeling van eeuwenoude tradities, gebruiken en verhalen. Histories is projectpartner in het grootschalige project ‘Kapelletjes in Vlaanderen’, dat zich richt op het erfgoed van kapelletjes en de mensen die al jarenlang voor deze bijzondere plekken zorgen. Het project, dat wordt gecoördineerd door PARCUM, loopt nu op zijn einde.

Vaak gaat de inventarisatie van kapellen niet verder dan het onroerende. Doel van dit project is tweeledig: de inventarisatie van roerend en immaterieel erfgoed van kapelletjes in Vlaanderen én het creëren van een lokale dynamiek betreffende welzijn, zingeving en gemeenschapsvorming via deze unieke kleine huisjes.

Histories nam hiervoor sessies over kapelerfgoed op in haar vormingsaanbod. In twee sessies werd dieper ingegaan op de tradities en gebruiken rond kapellen, evenals de mogelijkheden om informatie over je eigen kapel te vinden. Vanaf nu kan je die info vinden in de inspiratiegids op kapelletjes.be, waar alle informatie over kapelletjes in Vlaanderen wordt verzameld.

Op deze website kan iedereen zijn of haar plaatselijk kapelletje toevoegen. Daarnaast kan je de inspiratiegids raadplegen die lokale organisaties, verenigingen en individuen ondersteunt bij het voortzetten van levende tradities. Het stimuleert ook volledig nieuwe activiteiten die het huidige gebruik van kapellen versterken of nieuw leven inblazen.