Hoe erfgoedvrijwilligers historisch onderzoek verrijken

Op de Citizen Science Netwerkdag op 12 september stond erfgoed centraal. Deze dag bracht een bijzondere groep mensen samen: academici én erfgoedvrijwilligers die zich vol passie inzetten voor historisch onderzoek. Deze burgerwetenschappers kwamen dan ook enthousiast vertellen over hun werk. Hun aanwezigheid onderstreepte het belang van hun werk en de noodzaak om hen de erkenning te geven die ze verdienen. Zoals een deelnemer het treffend zei: “Wij willen geen recepties, maar erkenning en connectie met de wetenschappers.”

Burgerwetenschappers poseren voor een foto tijdens de Netwerkdag Citizen Science

Burgerwetenschappers Walter Sluydts, Nadine Thijs, Willy Van den Bergh, Myriam Engelen en Frank Simoens

VRIJWILLIGERS MAKEN HET VERSCHIL IN HISTORISCH ONDERZOEK

De Netwerkdag was een perfecte gelegenheid om de waarde van erfgoedvrijwilligers te belichten. In de sessie “Burgerwetenschappers aan het woord”, kregen Walter Sluydts, Nadine Thijs, Willy Van den Bergh, Myriam Engelen en Frank Simoens een podium. Ze deelden hun ervaringen over projecten zoals BeethovenDNA, MamaMito en het Gevangenismuseum, waar zij een cruciale rol speelden. Wat duidelijk naar voren kwam, is dat burgerwetenschappers zich ook echt betrokken willen voelen bij het grotere geheel. Zoals Frank Simoens het formuleerde: “Het gaat om het gevoel dat je eruit haalt. Iets, hoe klein ook, bijdragen aan een groter project is enorm verrijkend.”

CONNECTIE EN WAARDERING: DE SLEUTEL TOT SUCCES

Wat de Netwerkdag benadrukte, is het belang van een goede samenwerking tussen vrijwilligers en wetenschappers. De Burgerwetenschappers willen niet alleen bijdragen, ze zoeken ook een connectie met onderzoekers. Ze verlangen naar een goede opvolging, vorming en ruimte voor vragen. Academici werden tijdens de netwerkdag dan ook aangemoedigd om meer oog te hebben voor deze behoeften en werk te maken van een goed vrijwilligersbeleid. Want de tientallen, soms duizenden burgerwetenschappers die zich voor erfgoedprojecten engageren, zijn allemaal individuen met unieke talenten en kennis. Zij verdienen niet alleen dankbaarheid, maar ook respect en een gelijkwaardige plaats in het onderzoek.

De Citizen Science Netwerkdag werd georganiseerd door Scivil, in samenwerking met Histories, FARO en het AfricaMuseum