Heropenen van musea door vrijwilligers

Veel vrijwilligers vragen ons wanneer ze hun musea terug kunnen openen. In dit bericht gaan we dieper in op de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Protocollen

Het is logisch dat je enkel terug opent als dat in alle veiligheid kan gebeuren. Daar zijn regels voor opgesteld die in protocollen zijn gegoten. Er zijn ondertussen heel wat protocollen en voor heel wat musea die verschillende soorten activiteiten hebben, geldt dat je er best enkele bekijkt:

  • Algemeen kijk je best naar het Basisprotocol Cultuur.
  • Heb je een toeristische activiteit, zoals bijvoorbeeld een gidsbeurt, dan kijk je best hier.
  • Heb je een drankgelegenheid verbonden aan het museum, kijk dan hier.

We kunnen nog protocollen opsommen, maar elk museum moet ook nagaan met welk aspect van hun werking ze eerst terug willen starten. Misschien is het niet verkeerd om bijvoorbeeld tijdelijk geen dranken te schenken of de shop gesloten te houden. Heb je vragen over welk protocol voor welke activiteit nog extra moet geraadpleegd worden, dan contacteer je best Histories.

Regelmatig informeren

Net als de cijfers en maatregelen veranderen ook de protocollen. Het is dus belangrijk om jezelf blijvend te informeren. Zo is de laatste update van het Basisprotocol Cultuur van 24 augustus. We raden daarom aan om bovenstaande websites in het oog te houden, want daarop verschijnen ook alle aanpassingen.

Draaiboek

Hoe moet je er nu mee aan de slag? Een belangrijk deel van het protocol verwijst naar het opmaken van een risicoanalyse. Welke maatregelen moet je als organisatie voor iedere locatie nemen en welke activiteiten wil/kan je dan terug opstarten? Ieder museum moet zijn draaiboek maken waarin voor al deze aspecten wordt opgenomen wat je doet en of het wel in voldoende veilige omstandigheden kan. Bovendien kan je met dit draaiboek ook al je vrijwilligers duidelijk en overzichtelijk informeren naar de maatregelen die je als musea neemt.

Contacteer Histories met de vragen waar je als vrijwilligersmuseum mee zit. We kijken graag samen met jou naar de mogelijke antwoorden.

Contact: info@historiesvzw.be

Afbeelding © Histories vzw