Getuigenissen lanceert eigen platform

Getuigenissen, het burgerwetenschappelijk project waarbij vrijwilligers 18e- en 19e-eeuwse getuigenverklaringen en verdachtenverhoren transcriberen, startte onlangs een nieuwe fase met de lancering van een eigen transcriptieplatform.

Sinds eind maart beschikt Getuigenissen over een eigen platform voor het transcriberen van de teksten. Voordien gebruikte men het burgerwetenschappelijk platform Zooniverse, maar nu kan je terecht op Getuigenissen 2.0. Het nieuwe platform biedt verschillende voordelen. Zo kan je als gebruiker doelgerichter op zoek naar de teksten die jou het best liggen én kun je je transcriptie opslaan voor hij helemaal is afgewerkt.

De komende maanden zal men op het platform stapsgewijs nieuwe collecties van getuigenverklaringen en verdachtenverhoren toevoegen. Momenteel vind je er al twee collecties terug. Naast een reeks criminele verhoren van het Brugse Vrije, zijn nu ook getuigenverklaringen opgetekend door de Antwerpse Vierschaar uit de achttiende eeuw online geplaatst.

Ondertussen zijn ook de getranscribeerde getuigenverklaringen en verdachtenverhoren uit het eerste deelproject, rond de Brugse schepenbank en correctionele rechtbank, online raadpleegbaar. Sinds mei 2019 transcribeerden tientallen vrijwilligers hiervoor al meer dan 3.000 teksten.

Heb je zin om zelf mee te transcriberen? Of wil je meer weten over het project? Ga naar www.getuigenissen.org en blijf op de hoogte!