Geef om Erfgoed: crowdfundingsplatform voor kleinschalige erfgoedprojecten gaat van start!

Heb je een hart voor erfgoed? Dan kan je via Geef om erfgoed erfgoedprojecten een financieel duwtje in de rug geven. Je krijgt er in ruil een leuke beloning voor.

De eerste erfgoedprojecten zijn vanaf nu te ondersteunen op het crowdfundingplatform Geef om erfgoed. Wanneer een grote groep mensen een kleine bijdrage doneert, kan een erfgoedproject een vooraf bepaald bedrag inzamelen (crowdfunding). De investeerders ontvangen beloning, zoals bijvoorbeeld een boek, een workshop met vrienden, tickets of een culinaire attentie. Het uiteindelijke doel is meer dan louter financiering: crowdfunding creëert ook participatie, draagvlak én zichtbaarheid voor het erfgoedproject. Een win-win voor iedereen dus. Door donateurs tijdens en na de campagne actief te betrekken bij het project geven we samen om erfgoed.

Zoek je middelen voor jouw kleinschalig erfgoedproject? Neem deel aan onze infosessies en workshops!

Wij ondersteunen erfgoedorganisaties en vrijwilligers die interesse hebben om hun erfgoedproject op het platform ‘Geef om erfgoed’ te plaatsen door infosessies, workshops en één-op-één begeleiding aan te bieden. Wie weet staat jouw erfgoedproject binnenkort op het Geef om erfgoed-platform!

Van restauratie Abdij van Park tot educatief programma

Een van de eerste erfgoedprojecten op het platform is de Abdij van Park, een prachtige erfgoedsite in Leuven. Ze dromen ervan om zo veel mogelijk bezoekers de verborgen schatten van de abdij te laten ontdekken. Om de restauratie van de Abdij te voltooien, starten ze een crowdfundingcampagne. Op www.growfunding.be/abdijvanpark kun je een reward kopen en vind je meer informatie over de droom van de Abdij van Park.

Een volgende campagne wil de geschiedenis van de Vlaamse scheepsbouwpionier Cyriel de Smet en de Vlaamse watersport weer op de kaart zetten. Om het verhaal van Cyriel naar watersportliefhebbers, scheepsbouwexperts, watererfgoed historici en het brede publiek brengen, zal met deze campagne een boek over de scheepswerf van Cyriel en een reeks tentoonstellingen in Gent en Antwerpen worden gefinancierd. Op de pagina www.growfunding.be/scheepswerfdesmet vind je meer informatie en kun je vanaf 8 februari een bijdrage doen!

Er zitten nog tal van andere projecten in de pijplijn die momenteel klaargestoomd worden door het samenwerkingsverband om gelanceerd te worden: van een educatief programma rondom lokale geschiedenis voor kinderen tot de aankoop van een lokaal erfgoedtopstuk.

Meer informatie over het Geef om erfgoed-platform vind je hier.

Organisatie en partners

Voor het Geef om erfgoed- platform werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.

Het gezamenlijk erfgoedcrowdfundingsplatform Geef om erfgoed van Erfgoed in de Praktijk en Growfunding wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.