Expo: De straat op – over optochten en hun organisatoren, deelnemers en toeschouwers

Foto: Theoden212 CC BY-SA 4.0.

Op 30 oktober opende het Huis van Alijn een nieuwe expo: ‘De straat op’. Mensen komen vaak samen de straat op. Denk maar aan een klimaatmars, een vakbondsbeweging, een processie of een carnavalsoptocht. De expo staat stil bij de vraag waarom en hoe mensen de straat op komen. Van 30 oktober 2021 tot 8 mei 2022 ontdek je alles over stoeten en optochten in het Huis van Alijn met Histories als inhoudelijke partner.

Stoeten en optochten zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Ook betogen doen we vaak. In 2018 werden de klimaatprotesten, met wekelijks duizenden jongeren op post, nagenoeg een nieuwe traditie. De COVID-19 lockdown maakte bovendien duidelijk hoe belangrijk het is samen de straat op te kunnen gaan, om uitdrukking te geven aan wat we als mensen belangrijk vinden. Met de tijdelijke expo ‘De straat op’ belicht het Huis van Alijn optochten in Vlaanderen en Brussel, vroeger en nu. Tickets en meer informatie vind je op de website van het Huis van Alijn.

Histories mocht mee nadenken en contacten leggen met de mooie groep stoetenorganisaties die Vlaanderen rijk is. Elke regio of stad heeft wel een stoet, processie, carnavalsoptocht of bloemencorso. Wist je dat we bij Histories al deze feesten, optochten en processies bijeenbrengen in een online feestendatabank? Op de feestkaart staan nu al 620 feesten. Staat jouw feest er al in? Bekijk snel onze feestkaart en voeg hier jouw feest, optocht of processie toe!